Systematisk oversikt
Effekt og sikkerhet for selektive 5HT1-reseptoragonister (triptaner) mot migrene
Systematisk oversikt
|Publisert
Hensikten med denne litteraturgjennomgangen har vært å sammenstille dokumentasjon fra randomiserte kontrollerte studier som direkte sammenlikner et triptan med et annet triptan for å kunne vurdere eventuelle forskjeller i effekt og sikkerhet mellom de ulike legemidlene.
Last ned
Hovedbudskap
Bakgrunn
Migrene er en hyppig lidelse og forekommer hos 16–18 % kvinner og 6–9 % menn i Europa. Et migreneanfall varer vanligvis fra 4 til 72 timer og kan påvirke pasientens liv i vesentlig grad ved at det ofte fører til fravær fra jobb og hemmer vanlige daglige aktiviteter. Triptaner, selektive 5HT1B/D reseptoragonister, blir brukt til migrenebehandling og er i dag førstehåndsvalg ved migrene. Det er syv triptaner på markedet i Norge og disse er tillatt brukt til behandling av migreneanfall hos pasienter mellom 18 og 65 år.
Formål
Hensikten med denne litteraturgjennomgangen har vært å sammenstille dokumentasjon fra randomiserte kontrollerte studier som direkte sammenlikner et triptan med et annet triptan for å kunne vurdere eventuelle forskjeller i effekt og sikkerhet mellom de ulike legemidlene.
Metode
Vi har oppsummert direkte sammenliknende studier av triptaner som ble identifisert gjennom søk etter systematiske oversikter samt et supplerende søk etter randomiserte kontrollerte studier som dekket tidspunktet etter den siste oversikten. Vi vurderte relevans og studiekvalitet i henhold til Kunnskapssenterets metodebok og de predefinerte utfallsmålene ble presentert i tabellform og diskutert i en beskrivende oppsummering.
Resultater
Vi identifiserte 16 randomiserte kontrollerte studier som direkte sammenliknet et triptan med et eller flere andre triptaner. Sumatriptan var det legemidlet som oftest ble benyttet som sammenlikningspreparat i studiene. Hovedresultater når det gjelder klinisk effekt og sikkerhet ved triptanbehandling er oppsummert nedenfor:
- Rizatriptan 10 mg viser signifikant bedre effekt enn sumatriptan 100 mg, naratriptan 2.5 mg og zolmitriptan 2.5 mg når det gjelder å gi smertefrihet to timer etter inntak av legemiddel.
- Det er ingen signifikant forskjell mellom rizatriptan 10 mg, naratriptan 2.5 mg og zolmitriptan 2.5 mg når det gjelder fortsatt smertefrihet etter 24 timer.
- Rizatriptan 10 mg er ikke direkte sammenliknet med sumatriptan 100 mg for fortsatt smertefrihet etter 24 timer slik at dokumentasjonen er utilstrekkelig til å veie totale fordeler mot ulemper for denne sammenlikningen.
- Direkte sammenliknende studier av triptaner med kort oppfølgingstid (de første 24 timer) viste ingen signifikant forskjell i forekomst av bivirkninger etter bruk av triptaner og mellom 20–60 % av pasientene rapporterte en eller flere bivirkninger i forbindelse med slik behandling.
Konklusjoner
Hovedkonklusjonen for denne litteraturgjennomgangen synes å være at det er kun små kvalitative forskjeller mellom de enkelte triptanene i forhold til hvor raskt effekten innsetter og hvor lenge den holder seg etter inntak av legemiddel. Rizatriptan 10 mg er signifikant bedre i å gi smertefrihet etter to timer enn sumatriptan 100 mg, naratriptan 2.5 mg og zolmitriptan 2.5 mg. Etter 24 timer er imidlertid effekten av rizatriptan 10 mg, naratriptan 2.5 mg og zolmitriptan 2.5 mg sammenliknbar for fortsatt smertefrihet, mens sumatriptan 100 mg ikke er sammenliknet med rizatriptan 10 mg etter 24 timer.
Det er ingen signifikant forskjell i forekomst av bivirkninger mellom de forskjellige triptanene og generelt fremstår triptanbehandling som et sikkert terapivalg ved migrene.