Systematisk oversikt
Effekt av fysioterapi ved kneleddsartrose, begrenset til elektroterapi og øvelsesbehandling
Metodevurdering
|Oppdatert
To metodevurderinger, en fra Nederland og en fra Canada, samt retningslinjer publisert av "The Philadelphia Panel" er lagt til grunn for rapporten.
Last ned
Hovedbudskap
Bakgrunn
De viktigste symptomene ved kneleddsartrose er leddsmerter, nedsatt bevegelighet og muskelstyrke som etter hvert gir nedsatt funksjon og evne til å utføre dagliglivets aktiviteter. Mange av personene som rammes av kneleddsartrose er også overvektige som igjen kan føre til andre helseplager som kardiovaskulære lidelser og høyt blodtrykk.
Fysioterapi, i form av øvelsesbehandling og elektroterapi, som behandling ved kneleddsartrose er vurdert i foreliggende rapport. Elektroterapi er i rapporten brukt som en samlebetegnelse for flere behandlingsformer. Disse inkluderer ultralydbehandling, forskjellige former for strømbehandling, behandling med elektromagnetiske felt (kortbølge, langbølge etc.) og infrarød laser.
Metode og arbeidsform
To metodevurderinger, en fra Nederland og en fra Canada, samt retningslinjer publisert av "The Philadelphia Panel" er lagt til grunn for rapporten.
En metodevurdering har vurdert elektroterapi i form av laser, ultralyd og strømbehandling (i form av Transkutan Elektrisk NerveStimulering (TENS)1 og ALTENS2)(1), mens den andre har vurdert pulset elektromagnetisk felt (2). I tillegg er det publisert retningslinjer (3) som har vurdert øvelsesbehandling samt elektroterapi i form av ultralyd og ulike former for strømbehandling.
Retningslinjene konkluderer med at det er god evidens for å inkludere styrketrening, tøyning og TENS som intervensjoner for å oppnå smertereduksjon hos personer med kneleddsartrose. Det ble funnet for lite evidens til å kunne gi retningslinjer vedrørende ultralyd som behandlingsalternativ.
De tidligere publiserte metodevurderingene vurderte kun elektroterapibehandling og inkluderte pasienter med ulike former for muskel- og skjelettlidelser. I foreliggende rapport er publikasjoner vedrørende elektroterapi og/eller øvelsesbehandling vurdert. Studier publisert fra 1998 til og med desember 2003 er gjennomgått for å vurdere om det foreligger ny kunnskap om sammenhengen mellom elektroterapi og/eller øvelsesbehandling på smerte, funksjonsstatus, livskvalitet og antall sykedager.
Ekspertgruppen har også vurdert økonomiske, organisatoriske og etiske forhold ved behandlingen. Kun studier på pasienter med kneleddsartrose verifisert med røntgen er inkludert.
Resultater
Øvelsesbehandling
Alle de systematiske oversiktene og de fleste primærstudiene vedrørende effekt av øvelsesbehandling viste redusert smertenivå samt bedret funksjonsstatus og livskvalitet. I hvilken grad fysisk aktivitet og øvelsesbehandling bedrer smerte, funksjon og livskvalitet, ser ut til å påvirkes av tre faktorer; pasientens egeninnsats, spesifisiteten av øvelsesbehandlingen, og i hvilken grad fysioterapeuten er tilgjengelig for pasienten. Øvelsesbehandling i 8-12 uker hos fysioterapeut viste den beste effekten med en god til meget god effektstørrelse som holder seg i flere måneder etter avsluttet behandling.
Elektroterapi
På bakgrunn av det gjennomgåtte materialet finnes det ikke sikker dokumentasjon for gunstige kliniske effekter på kneleddsartrose av refusjonsberettigete behandlingsformer som ultralydsbehandling, pulset elektromagnetiske felt eller strømbehandling som ikke tilfredsstiller vår definisjon av TENS.
De fleste studiene viste effekter i favør av laserbehandling eller TENS, men dokumentasjonsgrunnlaget for laserbehandling er noe svakere enn for TENS. Effektstørrelsen av både laserbehandling og TENS er over grensen på 0,8 som innen artrosebehandling betegnes som meget god effekt. Begge metodene har en meget god korttidseffekt på moderate til sterke smerter når behandling gis med et intensivt regime i løpet av 2-4 uker. Både TENS og laserbehandling gir da en vedvarende effekt i 1-2 måneder etter avsluttet behandling.
Økonomi
Det er ikke mulig å trekke sikre konklusjoner vedrørende kostnadseffektiviteten av fysioterapi ved kneleddsartrose da det ikke foreligger sikre data vedrørende kostnadeffekt forhold. Beregning av kostnader til en behandlingsserie med fysioterapi i Norge viser årlige kostnader i størrelsesorden kr. 9.000.
Kommentar
Utbytteforskningen på behandling av kneleddsartrose har varierende kvalitet. Det er funnet mange studier av god kvalitet, men det er også studier som er små, mangler en definert dose, og/eller har kort oppfølgingstid. En del av studiene referert i denne rapporten tar høyde for placeboeffekten men for en del av studiene, spesielt innen øvelsesbehandling, er det metodisk sett vanskelig å gjøre dem placebokontrollerte.
Resultatene fra denne metodevurderingen gir klare indikasjoner om at visse typer terapi bør foretrekkes fremfor andre. For metoder der det ikke foreligger dokumentasjon om effekt bør det oppmuntres til å gjennomføre kvalitativt gode studier. De metodene som viser seg å ha effekt må vurderes opp mot eksisterende behandlingsalternativer. Studiene inkludert viser at fysioterapi tolereres godt av pasientene men det savnes fortsatt en vurdering av eventuelle sekundære helsemessige gevinster av de respektive behandlingsformene.