Befolkningens holdninger til alkoholpolitikken
Rapport
|Publisert
En analyse av sammenhengen mellom alkoholpolitikken og folkemeningen i perioden fra 1962 og fram til i dag
Sammendrag
Rapporten bygger på analyser av ni spørreundersøkelser som SIFA/SIRUS har gjennomført mellom 1962 og 2004. Ved å koble undersøkelsene sammen kan man se på endringer i holdninger til alkoholpolitikken over tid, og i ulike sosiale grupper.
Det har skjedd en liberaliseringen av alkoholpolitikken i perioden, som særlig har hatt betydning for folks alminnelige tilgang til legal alkohol. Denne liberaliseringen ser ut til å ha hatt god støtte i befolkningen. Rapporten peker på flere årsaker til dette. Blant de viktigste er at den tradisjonelt mest restriktive gruppen, nemlig de som sjelden eller aldri selv drikker alkohol, både har krympet i antall og blitt mindre restriktive.
Rapporten konkluderer med at den viktigste skillelinjen i den alkoholpolitiske debatten ikke lenger går mellom en alkoholrestriktiv og en alkoholliberal side i befolkningen. Et slikt skille ser ut til å være mer treffende for situasjonen på 1960- og -70-tallet. I dag ser det ut til at det viktigste skillet heller går mellom dem som ønsker en mer liberal alkoholpolitikk på den ene siden og dem som slutter opp om politikken på den andre.
Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.