10 råd til pasienter på 10 språk: prosjektdokumentasjon
Rapport
|Oppdatert
Prosjektdokumentasjon på arbeidet med pasientbrosjyre på 10 språk.
Hovedbudskap
Nasjonal enhet for pasientsikkerhet laget våren 2008 en liten brosjyre til pasienter som skal på sykehus. Brosjyren inneholder enkle råd om hva pasienter kan bidra med for å bedre egen sikkerhet i møte med helsetjenesten. Pasienter som ikke har norsk som morsmål møter særskilte utfordringer i møtet med norsk helsevesen.
Brosjyren finnes nå på ti språk: arabisk, engelsk, fransk, norsk, polsk, samisk, somalisk, spansk, tyrkisk og urdu.
De ti rådene er:
- Informer om deg selv: Har du behov for tolk? Tar du medisiner? Hva slags behandling får du? Hva annet gjør du for å bedre din egen helse?
- Spør til du forstår. Ikke vær redd for å spørre flere ganger Noter informasjon du får og spørsmål du vil stille
- Sjekk at navnet er ditt. Pass på at brev og armbånd bærer ditt navn. Pass på at identiteten din blir sjekket ved prøver og undersøkelser
- Still spørsmål om kvalitet. Hvem er ansvarlig for deg? Hvilken erfaring har de ansvarlige med din sykdom? Spør hvem som skal operere deg og skriv det ned
- Kontroller medisinen. Er den din? Hvorfor skal du ta den? Hvordan virker den? Er det rett dose?
- Pårørende kan hjelpe deg. Familien kan tale din sak når du ikke har krefter selv. Familien kan få informasjon og være med deg om du ønsker det
- Få kunnskap om hva som feiler deg. Lær om diagnosen. Spør om undersøkelser og behandlinger. Be legen tegne med penn på deg hvis du skal opereres.
- Si fra om du har smerter eller plager. Gjenta det om nødvendig. Be eventuelt om å få det nedtegnet i rapport/journal.
- Hva skjer etter sykehusoppholdet? Hvilke smerter og plager kan oppstå? Skal du gjøre noe med kostholdet? Hvor aktiv kan du være?
- Ved akutt behov for helsehjelp: Hvem skal du kontakte? Lege, legevakt eller sykehus? Hva trenger de av informasjon når du tar kontakt?