Tiltak for å forebygge drukning: En kunnskapsoppsummering
Rapport
|Publisert
Formålet med dette arbeidet er å oppsummere tiltak som har vist seg å ha effekt for å forebygge drukningsulykker, unntatt yrkesrelaterte drukningsulykker.
Hovedbudskap
- Hvert år omkommer om lag 80-100 personer i Norge som følge av drukning. Regjeringen vedtok i 2023 en nullvisjon mot drukningsulykker på fritidsområdet. Det var tidligere etablert en nullvisjon om ingen omkomne eller hardt skadde på sjøen fra fritids- og yrkesfartøy. Formålet med dette arbeidet var å oppsummere tiltak som har vist seg å ha effekt for å forebygge drukningsulykker, unntatt yrkesrelaterte drukningsulykker.
- Vi utførte et litteratursøk etter systematiske oversiktsartikler om evaluering av tiltak for å forebygge drukningsulykker.
- Seks oversiktsartikler publisert etter 2014 møtte inklusjonskriteriene og ble inkludert i det endelige datagrunnlaget: to artikler som omhandler tiltak for å forebygge drukningsulykker blant voksne og fire som omhandler forebygging blant barn. Til sammen dekker de seks oversiktsartiklene 58 enkeltstudier som var publisert mellom 1939 og 2023. Enkeltstudiene er av varierende kvalitet og dekker en rekke ulike tiltak med ulike utfallsmål.
- Opplæring om sikker adferd ved vann ser ut til å øke kunnskapsnivået og redusere risikoen for drukning. Svømmeopplæring gir bedre svømmeferdigheter og har forebyggende effekt, både blant barn og voksne. Påbud om bruk av redningsvest i båt gir økning i bruk av redningsvest og nedgang i drukningsulykker. Generell informasjon gjennom media ser ut til å ha begrenset effekt.
- Bruk av alkohol før og i forbindelse med aktivitet på, ved eller i vann innebærer økt risiko for drukning, også ved inntak av moderate mengder alkohol.
- Kunnskapsoppsummeringen viser at forskningen som omhandler tiltak mot drukningsulykker er fragmentert og utilstrekkelig, bl.a. fordi tiltak er vanskelig å måle. Det er behov for flere gode evalueringsstudier.
Sammendrag
Formålet med dette arbeidet er å oppsummere tiltak som har vist seg å ha effekt for å forebygge drukningsulykker, unntatt yrkesrelaterte drukningsulykker.
Helse- og omsorgsdepartementet anmodet Folkehelseinstituttet i tildelingsbrevet for 2024 om å gjøre en slik oppsummering. Oppdraget hadde følgende innhold:
«foreta en oppsummering av eksisterende kunnskap om effektive tiltak for å forebygge drukning, herunder sammenhengen mellom alkohol og drukning og eventuell dokumentasjon på sammenhengen mellom promille på under 0,8 og alvorlige ulykker i forbindelse med bruk av fritidsbåt.»
Rapporten har følgende innhold: Først gis det en kort beskrivelse av utvikling i forekomst av drukningsulykker i hele befolkningen, kort om det forebyggende arbeidet, gjeldende alkoholgrense for fører av småbåt, samt definisjon av begrepene småbåt og fritidsbåt. Deretter følger gjennomgang av metode for litteratursøk og utvelgelse av artikler som omhandler evaluering av forebyggende tiltak, og så en resultatdel. Litteratursøket identifiserte også flere forskningsarbeider om sammenhengen mellom bruk av alkohol og risiko for drukning. Dette presenteres i et eget avsnitt. Til slutt gir vi en kort oppsummering og diskusjon.
Rapporten har et relativt begrenset omfang grunnet den korte tidsfristen som ble gitt av Helse- og omsorgsdepartementet.