Utbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i 2021
Rapport
|Publisert
Denne rapporten gir en oversikt over utbrudd som har blitt varslet til Folkehelseinstituttet fra 1. januar til 31. desember i 2021. Det er viktig å påpeke at denne oversikten ikke gir det fulle og hele bildet av utbrudd i Norge i denne perioden.
Hovedbudskap
I 2021 ble det varslet 1 252 utbrudd med totalt 19 303 rapporterte sykdomstilfeller. Dette tilsvarer en solid økning i antall varslede utbrudd sammenlignet med 2020 (561 utbrudd) og 2019 (223 utbrudd). Økningen skyldes varsler om utbrudd av SARS-CoV-2 (1 168 av totalt 1 252 varslede utbrudd). På samme måte som for 2020 var antall varsler om utbrudd for andre agens omtrent halvert i forhold til årene før covid-19 pandemien. Varsler om utbrudd av SARS-CoV-2 dominerte blant varsler fra helseinstitusjoner (326 utbrudd) etterfulgt av norovirus (25 utbrudd). For helseinstitusjoner var det langt færre varsler om utbrudd av norovirus i 2021 sammenlignet med de forutgående årene (25 utbrudd mot henholdsvis 43 utbrudd i 2020 og 98 utbrudd i 2019). Det var varslet 25 næringsmiddelbårne utbrudd i 2021, dette var på nivå med 2020 (23 utbrudd) og omtrent en halvering sammenlignet med 2019 (46 utbrudd) og 2018 (52 utbrudd).
Av alle varslede utbrudd var 29 % (368 utbrudd) varslet fra helseinstitusjoner, mens det for kun 2 % av varslene i 2021 (25 utbrudd) var mistanke om smitte fra næringsmidler. De resterende 69 % (859 utbrudd) var varsel om andre utbrudd, hvorav majoritet var varsel om utbrudd av SARS-CoV-2 (842 utbrudd). Antallet syke registrert i hvert utbrudd varierte fra 2 til 400 personer (median 8 personer).
Type utbrudd |
Antall utbrudd |
Antall tilfeller |
|
Totalt |
Median (minimum og maksimum) |
||
Helseinstitusjon |
368 |
3 364 |
5 (2 - 73) |
Næringsmiddelassosiert1 |
25 |
327 |
13 (3 - 30) |
Andre |
859 |
15 612 |
10 (2 - 400) |
Totalt |
1 252 |
19 303 |
8 (2 - 400) |
1Utenfor helseinstitusjon.
For utbrudd i helseinstitusjoner var SARS-CoV-2 (326 utbrudd), norovirus (25 utbrudd) og skabb (4 utbrudd) de hyppigst forekommende agens i 2021.
Det vanligste agens angitt ved næringsmiddelbårne utbrudd var Campylobacter (4 utbrudd), Salmonella (4 utbrudd) og norovirus (3 utbrudd).
Under betegnelsen andre utbrudd var 98 % av utbruddene forårsaket av SARS-CoV-2. I tillegg ble 343 utbrudd om SARS-CoV-2 meldt til Nasjonalt smittesporingsteam ved Folkehelseinstituttet.
Det er fortsatt en stor underrapportering av utbrudd. Økt oppmerksomhet rundt varslingsplikten i forbindelse med utbrudd av SARS-CoV-2 fører forhåpentligvis til at den generelle varslingen også øker, slik at underrapporteringen reduseres. Rask og mer fullstendig varsling av utbrudd gjør at sentrale myndigheter kan se det enkelte utbrudd i nasjonal og internasjonal sammenheng. De kan dermed danne seg et bilde av den epidemiologiske situasjonen i landet som helhet, varsle internasjonale instanser dersom det er nødvendig og gi råd og informasjon der det er behov.