Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Covid-19: Omikronvariant og risikofaktorer for alvorlig sykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Covid-19: Omikronvariant og risikofaktorer for alvorlig sykdom

Systematisk oversikt

Covid-19: Omikronvariant og risikofaktorer for alvorlig sykdom – hurtigoversikt

Publisert

Hensikten med denne hurtigoversikten har vært å identifisere forskning som undersøker hvilke individuelle risikofaktorer som kan predikere sykehusinnleggelser, alvorlig sykdom og død etter smitte med Omikronvarianten av SARS-CoV-2.

Forside_risk factors omicron_ENG.jpg

Hensikten med denne hurtigoversikten har vært å identifisere forskning som undersøker hvilke individuelle risikofaktorer som kan predikere sykehusinnleggelser, alvorlig sykdom og død etter smitte med Omikronvarianten av SARS-CoV-2.


Kan lastes ned som pdf. På engelsk. Hovedbudskap på norsk.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2022
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Bidonde J, Flatby AV, Harboe I, Brurberg KG.
  • ISBN elektronisk: 978-82-8406-297-6

Hovedbudskap

Hensikten med denne hurtigoversikten har vært å identifisere forskning som undersøker hvilke individuelle risikofaktorer som kan predikere sykehusinnleggelser, alvorlig sykdom og død etter smitte med Omikronvarianten av SARS-CoV-2. Hurtigoversikten er basert på litteratursøk i Medline, Embase og Cochranes covid-19 register. To forskere gikk gjennom søkeresultatene og valgte ut studier for inklusjon.

Litteratursøket resulterte i 392 unike treff, men bare én studie tilfredsstilte inklusjonskriteriene. Den inkluderte studien var en svensk registerbasert studie som sammenliknet bekreftede tilfeller av covid-19 fra ulike faser av pandemien. Studien viste:

  • Etter omikronsmitte har uvaksinerte førstegangssmittede høyere risiko for alvorlig sykdom enn vaksinerte. Risiko for alvorlig sykdom ser ut til å avhenge av kjønn, alder og antall tilleggssykdommer (komorbiditet). Uvaksinerte menn i aldersgruppen 40-64 år med to eller flere tilleggssykdommer har ca. 12 prosent risiko for alvorlig sykdom.
  • Etter omikronsmitte er risiko for alvorlig covid-19 blant vaksinerte som er yngre enn 65 år lav for begge kjønn, selv for personer med tilleggssykdommer.
  • Etter omikronsmitte er risiko for alvorlig covid-19 forhøyet blant vaksinerte som er 65 år og eldre som også har èn eller flere tilleggssykdommer.

Vi har ikke identifisert studier eller data som gjør det mulig å vurdere hvilke individuelle risikofaktorer og tilleggs-sykdommer som har størst innvirkning på risiko for alvorlig sykdom etter smitte med omikronvarianten av SARS-CoV-2.