Covid-19: Omikronvariant og risikofaktorer for alvorlig sykdom – hurtigoversikt
Systematisk oversikt
|Publisert
Hensikten med denne hurtigoversikten har vært å identifisere forskning som undersøker hvilke individuelle risikofaktorer som kan predikere sykehusinnleggelser, alvorlig sykdom og død etter smitte med Omikronvarianten av SARS-CoV-2.
Hovedbudskap
Hensikten med denne hurtigoversikten har vært å identifisere forskning som undersøker hvilke individuelle risikofaktorer som kan predikere sykehusinnleggelser, alvorlig sykdom og død etter smitte med Omikronvarianten av SARS-CoV-2. Hurtigoversikten er basert på litteratursøk i Medline, Embase og Cochranes covid-19 register. To forskere gikk gjennom søkeresultatene og valgte ut studier for inklusjon.
Litteratursøket resulterte i 392 unike treff, men bare én studie tilfredsstilte inklusjonskriteriene. Den inkluderte studien var en svensk registerbasert studie som sammenliknet bekreftede tilfeller av covid-19 fra ulike faser av pandemien. Studien viste:
- Etter omikronsmitte har uvaksinerte førstegangssmittede høyere risiko for alvorlig sykdom enn vaksinerte. Risiko for alvorlig sykdom ser ut til å avhenge av kjønn, alder og antall tilleggssykdommer (komorbiditet). Uvaksinerte menn i aldersgruppen 40-64 år med to eller flere tilleggssykdommer har ca. 12 prosent risiko for alvorlig sykdom.
- Etter omikronsmitte er risiko for alvorlig covid-19 blant vaksinerte som er yngre enn 65 år lav for begge kjønn, selv for personer med tilleggssykdommer.
- Etter omikronsmitte er risiko for alvorlig covid-19 forhøyet blant vaksinerte som er 65 år og eldre som også har èn eller flere tilleggssykdommer.
Vi har ikke identifisert studier eller data som gjør det mulig å vurdere hvilke individuelle risikofaktorer og tilleggs-sykdommer som har størst innvirkning på risiko for alvorlig sykdom etter smitte med omikronvarianten av SARS-CoV-2.