Effekt av tiltak for vektstabilisering etter et tiltak for reduksjon av overvekt blant barn og unge: en systematisk oversikt
Systematisk oversikt
|Publisert
Folkehelseinstituttet mottok i mai 2019 et oppdrag av Helsedirektoratet om å utarbeide en systematisk oversikt om vektstabilisering blant barn og unge etter gjennomført tiltak for reduksjon av overvekt.
Hovedbudskap
Folkehelseinstituttet, Område for helsetjenester, mottok i mai 2019 et oppdrag av Helsedirektoratet om å utarbeide en systematisk oversikt om vektstabilisering blant barn og unge etter gjennomført tiltak for reduksjon av overvekt. Det finnes effektive tiltak for å redusere barnas overvekt, men det er godt dokumentert at svært mange øker vekten igjen etter avsluttet behandling. Vårt formål var å oppsummere studier hvor barn gjennomførte et tiltak for stabilisering av overvekt etter at de hadde fullført et tiltak for å redusere overvekt.
Vi identifiserte fem vektstabiliseringsstudier som omfattet 910 barn og ungdommer. Tiltakene omfattet alt fra et månedlig nyhetsbrev til omfattende møter med både barnelege, psykolog, ernæringsfysiolog og fysioterapeut.
Vi vurderte at alle de inkluderte studiene har høy risiko for systematiske skjevheter. Det er usikkert om de ulike vektstabiliserende tiltakene påvirker om barna beholder den reduserte overvekten (svært lav tillit til resultatene).
Tiltakene er sammensatt av mange komponenter og det er vanskelig å identifisere om enkelte elementer er viktigere enn andre for å oppnå eventuell effekt. Det blir også uklart om det sammensatte tiltaket er godt nok beskrevet til at det kan gjentas.
Vi kan ikke trekke konklusjoner om effekten av disse tiltakene.
Sammendrag
Innledning
Folkehelseinstituttet, Område for helsetjenester, mottok i mai 2019 et oppdrag av Helsedirektoratet om å utarbeide en systematisk oversikt om vektstabilisering blant barn og unge etter gjennomført tiltak for reduksjon av overvekt.
Mellom 13 % og 17 % av barn og ungdom i Norge har overvekt eller fedme. Verdens helseorganisasjon utpeker overvekt og fedme til en av de mest alvorlige helsetrusler i vår tid, fordi overvekt har avgjørende innvirkning på kroniske tilstander som hjerte- og karsykdommer, diabetes og muskelskjelettlidelser. Behandling av barn og ungdom som allerede har utviklet fedme er nødvendig for å hindre utvikling av sykdom. Det finnes effektive tiltak, men det er godt dokumentert at svært mange øker vekten igjen etter avsluttet behandling. Vi har i denne systematiske oversikten identifisert og oppsummert effekt av tiltak for å stabilisere vekten hos barn og unge (< 18 år) som allerede har gjennomgått et behandlingstiltak for reduksjon av overvekt.
Metode
Vi skulle lage en oversikt over systematiske oversikter hvis slike fantes der behandlinger av overvekt og fedme hos barn og unge med en etterfølgende intervensjon om vektstabilisering, ville inngå. Det fantes ikke noen systematisk oversikt av høy kvalitet. Derfor har vi søkt etter primærstudier og oppsummert disse i en systematisk oversikt.
Inklusjonskriterier
Populasjon:
Barn og unge (< 18 år) som hadde overvekt eller fedme i forkant av nylig avsluttet behandling/tiltak for reduksjon av overvekt.
Behandling:
Vedlikeholdsprogram/stabiliseringstiltak for å opprettholde ny kroppsmasseindeks (KMI) etter et aktivt tiltak. Det vil si at barna/ungdommene må allerede ha mottatt en behandling/et tiltak før det aktuelle vedlikeholdstiltaket starter. Oppfølgingstiltaket må vare i minst seks måneder, og ha som hovedmål å vedlikeholde/stabilisere KMI. Varigheten av tiltaket for reduksjon av overvekt er ikke nærmere presisert.
Sammenlikning:
Ingen oppfølgingstiltak eller annet stabiliseringstiltak
Primærutfall:
KMI, iso-KMI, KMI z-skåre
Språk:
Ingen begrensninger
Publikasjonsår:
Systematiske oversikter av høy kvalitet publisert fra 2014, for primærstudier ingen begrensninger
Studiedesign:
Systematisk oversikt av høy kvalitet
Randomiserte kontrollerte studier, ikke-randomiserte kontrollerte studier og observasjonsstudier som hadde en kontrollgruppe
Setting:
Primær- eller spesialisthelsetjenesten
Litteratursøk
En forskningsbibliotekar utviklet søkestrategien med innspill fra prosjektgruppen. En annen forskningsbibliotekar fagfellevurderte dette arbeidet.
Søket etter systematiske oversikter ble utført i juni 2019, søket etter primærstudier ble utført i september 2019. Vi søkte systematisk i følgende databaser: Cochrane Database of Systematic Reviews, Epistemonikos, CENTRAL, MEDLINE (Ovid), Embase (Ovid), PsycINFO (Ovid) og CINAHL.
Utvelgelse og analyse
To medarbeidere fra prosjektgruppen gjorde uavhengige vurderinger av tittel og sammendrag fra litteratursøket opp mot inklusjonskriteriene. Potensielt relevante referanser ble bestilt i fulltekst, og ble behandlet på samme måte. To medarbeidere fra prosjektgruppen kvalitetsvurderte de innhentede studiene med sjekklister.
Vi gjennomførte først et søk etter systematiske oversikter. Hvis oversikten vi identifiserte hadde vært av høy metodisk kvalitet ville vi vurdert om vi skulle ha oppdatert denne. Den var av middels kvalitet og vi fortsatte da prosjektet med søk etter primærstudier. En av medarbeiderne fra prosjektgruppen hentet ut data fra primærstudiene, en annen kontrollerte uavhengig av den første om opplysningene fra primærstudiene var hentet ut korrekt.
Vi har vurdert vår tillit til effektestimatene ved hjelp av Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE). Vi brukte dataverktøyet Guideline Development Tool (GDT).
Resultat
Vi identifiserte fem studier med sammensatte og forskjellige intervensjoner. Selv om alle omfattet barn og ungdom, er det studier som kun omfattet barn 7-12 år og noen som kun omfattet ungdom 13-16 år, mens andre omfattet begge grupper når barna var 9-16 år.
De vektstabiliserende tiltakene var svært forskjellige. Tre av studiene sammenlignet følgende tiltak med en kontrollgruppe som ikke fikk noen tiltak:
- Korte beskjeder på telefonen over ni måneder
- Telefonoppfølging og skritteller (mål om 10 000 skritt/dag) over ti måneder
- Opp til 13 oppfølgingstimer med barnets lege (trenet til dette) over tolv måneder
To av studiene sammenlignet følgende tiltak med et annet tiltak:
- Klasseromsundervisning og telefonsamtaler om atferd over åtte måneder ble sammenlignet med månedlige nyhetsbrev
- En time gruppesesjon med ernæringsfysiolog hver tredje måned og telefonsamtale med terapeut annenhver uke i 22 måneder ble sammenlignet med gruppesesjon med ernæringsfysiolog uten telefonsamtaler
Resultatene for hver intervensjon var basert på én relativt liten studie. Vi vurderte at alle studiene hadde høy risiko for systematiske skjevheter og vi hadde svært liten tillit til effektestimatene. Resultatene er derfor gjennomgående så usikre at vi ikke har fremhevet dem i oppsummeringen.
Diskusjon
Ingen av studiene var direkte sammenlignbare hva gjelder barnas alder (varierer fra barn 7-12 år til ungdom 13-16 år), tiltak og foreldredeltakelse. De vektstabiliserende tiltakene omfattet alt fra å sende åtte månedlige nyhetsbrev, til omfattende tiltak over 22 måneder hvor det var møte med ernæringsfysiolog hver tredje måned og telefonsamtale med terapeut annenhver uke.
Flere av de inkluderte studiene vurderte effekten av sammensatte tiltak. Vi kunne ikke utlede fra de studerte tiltakene eventuelt hvilke komponenter som hadde effekt. Beskrivelsen av tiltakene var sjelden så spesifikke at det er usannsynlig at de kan gjentas basert på publisert informasjon.
Vi har gjennomført systematiske litteratursøk i syv elektroniske databaser. Det er allikevel mulig at andre databaser inneholder flere relevante studier. Vi kan ikke utelukke at vi kan ha gått glipp av studier i databasene vi søkte i, for eksempel fordi begrepsbruken knyttet til intervensjonen kan variere en del, bl.a. når studien er sammensatt av flere tiltak som følger etter hverandre i tid. Styrken er en systematisk tilnærming og redusert risiko for feil når to personer jobber uavhengig av hverandre i vurdering av titler, sammendrag og artiklene i fulltekst.
Konklusjon
De fem studiene som har undersøkt effekten av vektstabiliserende tiltak var alle relativt små studier. Studiene hadde metodologiske begrensninger og de hadde undersøkt svært forskjellige tiltak. Det er usikkert om de ulike vektstabiliserende tiltakene påvirker om barna beholder den reduserte overvekten (svært lav tillit til resultatene). Vi kan ikke trekke konklusjoner om effekten av disse tiltakene.