Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utvidet Nasjonal behandlingstjeneste for screening av nyfødte»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utvidet Nasjonal behandlingstjeneste for screening av nyfødte

Notat

Utvidet Nasjonal behandlingstjeneste for screening av nyfødte

Publisert

Bestillerforum RHF, Nye Metoder, ba Folkehelseinstituttet gjøre en rask og forenklet prosess i vurderingen av utvidet Nasjonal behandlingstjeneste for screening av nyfødte.

Nyfødt. ESB Professional/Shutterstock.com

Bestillerforum RHF, Nye Metoder, ba Folkehelseinstituttet gjøre en rask og forenklet prosess i vurderingen av utvidet Nasjonal behandlingstjeneste for screening av nyfødte.


Nedlastbar PDF. På norsk.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2018
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Juvet L, Frønsdal KB, Stoinska-Schneider A, Hafstad E.

Hovedbudskap

I Norge er det etablert et nasjonalt tilbud om screening av alle nyfødte (nyfødtscreeningen). Dagens tilbud omfatter testing for 23 alvorlige tilstander, men det vurderes kontinuerlig om man burde screene for flere tilstander enn de nyfødtscreeningen inneholder i dag. Nå vurderes det utvidelse av tilbudet med to nye tilstander: alvorlig kombinert immunsvikt (SCID) og 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A lyase defekt (HMG).

SCID og andre alvorlige T-celle defekter er en gruppe sjeldne, medfødte sykdommer som gir nedsatt forsvar mot infeksjoner. Barnet mangler en viktig del av immunforsvaret (T-cellene). Dersom sykdommen ikke blir oppdaget og behandling startet, vil mange av barna dø i løpet av det første leveåret. Om sykdommen blir diagnostisert tidlig, er det stor sannsynlighet for vellykket behandling og at barnet overlever.

Se pdf for mer inngående informasjon.