Vurdering av oversiktsartikkel
Begrenset dokumentasjon for musikk ved demens
Forskningsomtale
|Publisert
En litteraturgjennomgang fra 2016 på effektstudier av musikk for personer med demens på atferd og psykiske symptomer, identifiserte 25 randomiserte kontrollerte studier.
Hovedbudskap
Bakgrunn
Inger Lise Markussen ved helse- og omsorgstjenesten i Songdalen kommune har bedt Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet om å finne litteratur på effekten av sang og musikk som miljøbehandling for personer med demens.
Vi identifiserte en oversiktsartikkel (1) i et litteratursøk etter oppsummert forskning. Forfatterne av oversikten påpeker at personer med demens utvikler atferdsforstyrrelser og psykiske symptomer ved demens. Symptomene er ofte apati, depressive symptomer, angst, hallusinasjoner, vrangforestillinger, manglende hemning, agitasjon, roping og vandring. Et av målene ved oversiktsartikkelen var å se på hvilken effekt sansemotorisk stimulering, herunder bruk av musikk, har på personer med demens.
To medarbeidere ved Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet har, uavhengig av hverandre, vurdert kvaliteten på artikkelen ved hjelp av en standard sjekkliste (se vedlegg 2). Uenighet ble løst gjennom diskusjon.
Vår vurdering av kvaliteten på oversiktsartikkelen
Oversiktsartikkelen ble publisert i 2016, og litteratursøket omfattet studier publisert fram til august 2014.
Etter våre vurderinger er dette en oversikt av moderat kvalitet.
Forfatterne ser ut til å ha gjennomført et grundig litteratursøk i relevante databaser. En metodisk svakhet er at det mangler eventuell avgrensning av søket i forhold til tidspunkt for publisering. Dette trekker de selv fram som en mulig svakhet ved litteraturoversikten.
En annen metodisk svakhet er at det ikke er redegjort for hvordan resultatene er sammenfattet. Det blir derfor vanskelig å vurdere om resultatene er sammenfattet på en forsvarlig måte.
Hva viser resultatene av oversiktsartikkelen?
Litteraturoversikten til Strøm og kolleger 2016 (1) inkluderte 55 randomiserte studier, hvorav 25 omhandlet musikk.
Ni av studiene inkluderte pasienter med moderat til alvorlig demens og ni av studiene oppga ikke graden av demens. Studiene brukte ulike former for musikk som stimuleringsform; 12 av studiene brukte musikkterapi, i ni av studiene var intervensjonen å lytte til musikk, i to av studiene ble det brukt instrumenter, en studie brukte sang og i den siste studien ble det brukt bevegelse til musikk. 20 av studiene sammenlignet bruk av musikk med ingen aktiv behandling, mens fem sammenlignet bruk av musikk med andre tiltak som kakebaking eller det å bli lest for. Doseringen av tiltakene varierte fra tre ganger 10 minutters behandling til ukentlig musikkterapi i to år.
Utfallene i de inkluderte randomiserte studiene var agitasjon (11), atferdsforstyrrelser og psykiske symptomer ved demens (8), depresjon (4), angst (3), livskvalitet (1), stress (2), kognisjon (1), ernæring og matinntak (2), og funksjon (1). I tillegg har vi ved gjennomgang av studiene sett at en studie også vurderer effekten av musikk på bruk av medisiner.
Antall deltakere i de inkluderte studiene varierte fra 14 til 100, med en median på 41. Forfatterne har vurdert kvaliteten på studiene og 23 av 25 studier hadde lav risiko for systematiske skjevheter.
Forfatterne av litteraturoversikten presenterte resultatene av studiene narrativt, og oppsummerte at 17 av 25 studier hadde positiv effekt, spesielt på atferdsforstyrrelser og psykiske symptomer ved demens. Kun en av studiene fant en negativ effekt i form av en økning i atferdsforstyrrelser.
Den generelle konklusjonen til Strøm og kolleger 2016 var at det er mangelfull dokumentasjon på effekten av sansestimulering på pasienter med demens og at det er behov for nye studier.
Litteraturoversikten presenterte ikke effektestimater eller konfidensintervaller, så vi kan ikke uttale oss om størrelsen på effektene. Vi har derfor heller ikke hatt mulighet til å gjøre en nærmere vurdering av tilliten til resultatene, utover at studiene var bra utført (hadde lav risiko for systematiske skjevheter).
Kilder