Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter: statusrapport og veien videre
Rapport
|Oppdatert
I perioden 2008 til 2014, mottok Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter totalt 442 meldinger, hvorav 82 prosent av meldingene ble sendt inn av apotekfarmasøyter. De fleste melderne er i alderen 30–59 år.
Last ned
Sammendrag
Sammendrag
I perioden 2008 til 2014 mottok Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter totalt 442 meldinger, hvorav 82 prosent av meldingene ble sendt inn av apotekfarmasøyter. De fleste melderne er i alderen 30–59 år.
Produkter til fuktighetspleie (krem, gel, serum, olje), solkremer og produkter til hudrens er de produkttypene som hyppigst har blitt meldt inn til bivirkningsregisteret. Bivirkningene som oftest har blitt meldt inn, er hudreaksjoner i form av eksem/utslett, rødhet, kløe, svie og hevelser. De innmeldte produktene kommer fra totalt 77 produsenter eller leverandører.
Det er sannsynligvis en stor grad av underrapportering av bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter. Dette kan skyldes underrapportering både fra forbruker og helsepersonell. Fram til våren 2015 har forbrukeren måttet ta kontakt med helsepersonell som leger, farmasøyter, tannleger og helsesøstre for å melde fra om sine bivirkninger.
For å øke innrapporteringen og gjøre det enklere for forbrukerne å melde fra om sine bivirkninger, lanserte Folkehelseinstituttet og Mattilsynet et nettbasert meldesystem der forbrukerne selv kan melde fra om sine bivirkninger. Dette gjøres ved å bruke meldeskjemaet som man finner ved å logge seg inn på Altinn.
En økt innrapportering av kosmetikkbivirkninger vil gi oss en bedre oversikt over hvilke produkter som kan gi bivirkninger, og hvilke typer bivirkninger og alvorlighetsgrad disse produktene kan gi. Dette er informasjon som Folkehelseinstituttet og Mattilsynet vil bruke i arbeidet med å gjøre kosmetiske produkter tryggere.