Rusmiddelstatistikk: Funn i blodprøver hos bilførere mistenkt for påvirket kjøring 2014
Statistikk
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
I 2014 ble det utført rusmiddelanalyser i 8173 saker der bilførere var mistenkt for påvirket kjøring. I tillegg kommer 1850 pusteprøver for alkohol som politiet tok lokalt.
Sammendrag
Folkehelseinstituttet (FHI) utførte rusmiddelanalyser i totalt 8173 saker hvor bilførere var mistenkt for påvirket kjøring. Dette er en nedgang fra totalt 8550 saker i 2013. I tillegg kommer 1850 pusteprøver fra alkohol som politiet har tatt lokalt med bevisinstrumentet Evidenzer.
- I om lag 2300 av totalt antall saker, sendte politiet inn blodprøver til FHI for ren alkoholanalyse. Dette er en nedgang fra omtrent 3200 rene alkoholsaker året før. Antall pusteprøver er samtidig gått opp fra rundt 1350 til 1850, noe som betyr at det totalt er foretatt cirka 400 færre alkoholprøver i 2014 enn i 2013. I sakene hvor kun alkohol ble analysert var 98 prosent av prøvene positive.
- I om lag 5850 av totalt antall saker ble det utført analyse for alkohol og over 40 forskjellige rusgivende legemidler og narkotiske stoffer. Dette er en økning fra 2013 da det var cirka 5300 tilsvarende saker.
- I saker hvor både alkohol, rusgivende legemidler og narkotiske stoffer ble analysert, inneholdt 92 prosent av blodprøvene et eller flere av disse stoffene. I snitt ble det påvist cirka tre ulike stoffer i samme blodprøve.
- Det ble i større grad påvist amfetamin framfor metamfetamin sammenlignet med tidligere år.
- Det ble påvist flere nyere rusmidler, som syntetiske cannabinoider og andre NPS (nye psykoaktive stoffer) sammenlignet med tidligere år.
- Det ble påvist mye kokain i Oslo sammenlignet med resten av landet.
Alkohol i annenhver prøve
Som tidligere år, var alkohol rusmiddelet FHI fant hyppigst i blodprøvene fra bilførere som er mistenkt for påvirket kjøring (49 % av totalt antall saker), etterfulgt av cannabis. Andre stoffer som påvises hyppig er amfetamin og det beroligende legemiddelet klonazepam (virkestoff i Rivotril). Forekomsten av de hyppigste stoffene har endret seg lite i forhold til tidligere år.
Rapporten inneholder en fylkesvis oversikt over de ti hyppigst forekommende rusmidlene i blodprøver fra bilførere mistenkt for påvirket kjøring.