Funn i blodprøver hos bilførere mistenkt for påvirket kjøring 2013
Statistikk
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
I 2013 ble det utført rusmiddelanalyser i 8550 saker hvor bilførere var mistenkt for påvirket kjøring. I tillegg kommer 1073 pusteprøver for alkohol som politiet tok lokalt.
Last ned
Sammendrag
I 2013 ble det utført rusmiddelanalyser i 8550 saker hvor bilførere var mistenkt for påvirket kjøring. I tillegg kommer 1073 pusteprøver for alkohol som politiet tok lokalt.
I ca. 3200 saker ble det sendt inn blodprøver til Folkehelseinstituttet for ren alkoholanalyse.
I om lag 5300 saker ble det bedt om analyser for alkohol, rusgivende legemidler og narkotiske stoffer. Instituttet undersøker i slike saker rutinemessig for over 40 forskjellige rusgivende legemidler og narkotiske stoffer, og påviser i snitt ca. tre stoffer i samme blodprøve.
For flere av stoffene er påvisningsgrensen senket i forbindelse med innføringen av straffbarhetsgrenser i trafikken for andre rusmidler enn alkohol (fra 1. februar 2012). Noen stoffer blir dermed påvist hyppigere etter denne innføringen. Det påvises rusgivende stoffer i 94 % av alle innsendte prøver fra politiet.
Alkohol påvist i annenhver prøve – cannabis og klonazepam i hver tredje
- I 2013 påviste instituttet alkohol i 4828 prøver (56 %).
- Cannabis og det beroligende legemiddelet klonazepam (virkestoff i Rivotril) er de to stoffene som påvises hyppigst etter alkohol. Cannabis ble påvist i totalt 1897 prøver og klonazepam i 1895 prøver, noe som utgjør 35 % av prøvene for hvert av stoffene.
- Andre stoffer som påvises hyppig er amfetamin i 1726 prøver (32 %), metamfetamin i 1526 prøver (29 %) og det beroligende legemiddelet diazepam (virkestoff i Valium, Vival og Stesolid) i 1061 prøver (20 %). Amfetamin påvises i blodprøver både etter inntak av amfetamin og metamfetamin (metamfetamin omdannes i en viss grad til amfetamin i kroppen).
Størst andel GHB i Hordaland, mens kokain og morfin er størst i Oslo
Statistikken viser enkelte regionale forskjeller i hvilke stoffer man finner i blodprøver fra bilførere som er mistenkt for påvirket kjøring. Hovedtrenden er at de fylkene som er tettest befolket, ligger nærmest landsgjennomsnittet når det gjelder hvilke stoffer som påvises hyppigst. Alkohol er rusmiddelet som er hyppigst påvist i alle fylker.
I de nordligste fylkene blir benzodiazepiner påvist noe sjeldnere enn for landsgjennomsnittet. I Hordaland ser vi de høyeste forekomstene av GHB i landet. I Oslo finner vi de hyppigste forekomstene av kokain og morfin/heroin.
Rapporten inneholder en fylkesvis oversikt over de ti hyppigst forekommende rusmidlene i blodprøver fra bilførere mistenkt for påvirket kjøring i 2013.
Under utarbeidelse av rusmiddelstatistikken for 2014, ble vi klar over at fylkesstatistikken fra Finnmark for 2013 ikke er korrekt. Dette skyldes trolig feil uttrekk av tall fra vår laboratoriedatabase. Folkehelseinstituttet jobber for å bedre rutinene for uttrekk av tall fra laboratoriedatabasen slik at dette ikke skjer igjen.