Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Syntetiske cannabinoider. Nettbasert marked og en virtuell ruskultur.»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Syntetiske cannabinoider. Nettbasert marked og en virtuell ruskultur.

Rapport

Syntetiske cannabinoider. Nettbasert marked og en virtuell ruskultur.

Publisert Oppdatert

Syntetiske cannabinoider er kjemiske stoffer som er laget for å etterligne virkningen til organisk cannabis.

Syntetiske cannabinoider er kjemiske stoffer som er laget for å etterligne virkningen til organisk cannabis.


Om rapporten

  • Utgitt: 2/2013
  • Av: Statens institutt for rusmiddelforskning
  • Forfattere: Bilgrei OR, Bretteville-Jensen AL.
  • ISSN trykt: 1502–8178
  • ISSN elektronisk:
  • ISBN trykt: 978–82–7171–400–0
  • ISBN elektronisk: 978–82–7171–401–7
Bestill

Last ned:

Sammendrag

Stoffene ble først utviklet av legemiddelindustrien på 1980-tallet, men få av dem ble satt i ordinær produksjon fordi det viste seg vanskelig å skille ønskede og uønskede virkninger.

De ble først markedsført og solgt som «naturlige» og «lovlige» alternativer til tradisjonelle cannabisprodukter (hasj og marihuana), i form av blandinger med tørkede urter og planter.

Etter avsløringer som viste at disse blandingene inneholdt syntetiske cannabinoider, selges det nå både i ren pulverform og sammen med tørkede plante- og urteblandinger.

Første beslag i Norge ble gjort i 2009. I 2012 ble det gjort 262 beslag som samlet ga 5,9 kilo av stoffene. Dette tilsvarer godt over en million brukerdoser.

En stor andel av beslagene gjøres utenfor det sentrale Østlandsområdet, og stoffene er beslaglagt i alle landets fylker.

En befolkningsundersøkelse blant 16–30-åringer i Norge i 2012 (n=706) viste at ca. 3 prosent av dem som hadde brukt cannabis siste år (n=67) også hadde brukt syntetiske cannabinoider i løpet av de foregående 12 måneder. Blant alle spurte var andelen 0,3 prosent.

Den internasjonale litteraturen på området er foreløpig relativt beskjeden. En nylig publisert gjennomgang viste at det er få studier som omhandler omfang, brukerkultur, motiver eller omsetning av syntetiske cannabinoider.

Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.