Trendrapport vaksiner 2012 - Viktige spørsmål og utviklingstrekk knyttet til vaksiner og vaksinasjonsprogrammer
Rapport
|Oppdatert
Rapporten tar for seg utviklingstrekk og viktige spørsmål knyttet til vaksiner og vaksinasjonsprogrammer. Den omtaler også introduksjon av nyere vaksiner som vaksine mot hjernehinnebetennelse og rotavirusvaksine samt forskning på malariavaksine og vaksine mot hiv. Rapporten utarbeides årlig av Folkehelseinstituttet for Norad, og er i år utgitt som egen publikasjon.
Sammendrag
Mange infeksjonssykdommer kan forebygges gjennom vaksinasjon. I tillegg til å omtale sykdommene og vaksinene mot disse, gir rapporten en kortfattet forklaring på hvorfor vaksiner effektivt kan beskytte mot flere av disse. Her gis noen eksempler fra rapporten på sykdommer hvor vaksinasjon har, eller vil kunne få stor betydning.
Eksempelet meslinger
Meslinger er en sykdom som kan gi alvorlig helseskade og i noen tilfeller føre til dødsfall, men sykdommen kan effektivt forebygges gjennom vaksinasjon. På verdensbasis har det vært gjort store framskritt i kampen mot meslinger siden 2000. Det gjelder både vaksinasjonsdekning, reduksjon i antall tilfeller og ikke minst reduksjon i dødsfall. Rapporten påpeker til tross for dette at utviklingen i Europa er dyster, med mer enn 30 000 meslingetilfeller i 2011. Dette viser hvor vanskelig det kan være å utrydde sykdommen fullstendig.
Rotavirus
Om lag 1,25 millioner barn under fem år dør hvert år som følge av diarésykdommer, og halvparten av disse dør av rotavirusinfeksjon. Det finnes effektive vaksiner tilgjengelige og bruken av en rotavirusvaksine vil ha stor innflytelse på barnedødeligheten i verden.
Nær 50 land har søkt om støtte til vaksineintroduksjon mot rotavirus fra GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunisation).
Meningokokker (MenAfriVac)
En vaksine kalt MenAfriVac er utviklet av det internasjonale «Meningitis Vaccine Project» (MVP) for å eliminere epidemiene forårsaket av serogruppe A meningokokker i afrikanske land sør for Sahara. Landene i det såkalte ”meningittbeltet” er spesielt utsatte for meningokokkepidemier. Vaksinen ble introdusert i Burkina Faso, Mali og Niger i desember 2010. Den vestafrikanske staten Burkina Faso ble den første å innføre vaksinen. Mer enn 10 millioner mennesker ble vaksinert i løpet av noen få uker. Seks måneder etter innføringen av vaksinen i dette landet er det rapportert om bare fire tilfeller av serogruppe A meningokokksykdom, alle hos uvaksinerte.
Malaria
Behovet for en vaksine mot malaria er meget stort, men utviklingen av en vaksine er vanskelig. Det pågår en stor studie i 7 afrikanske land hvor over 15 000 barn i to ulike aldersgrupper deltar. Foreløpige resultater fra studien gir grunn til optimisme, men den er ikke avsluttet og endelige resultater må derfor avventes.