Omtale av Cochrane-oversikt
Fysioterapi kan ha positiv effekt for pasienter med Parkinsons sykdom
Forskningsomtale
|Oppdatert
Fysioterapi kan ha en liten positiv effekt på gange, balanse og funksjonsevne for pasienter med Parkinsons sykdom. Vi vet ikke om fysioterapi reduserer antall fall eller fører til bedre livskvalitet. Det viser en systematisk oversikt fra Cochrane Library.
Hovedbudskap
Parkinsons sykdom er en kronisk og gradvis progredierende nevrologisk sykdom som først og fremst rammer eldre mennesker. Med tiden fører dette til økende problemer med gange, balanse, daglige aktiviteter og ofte til redusert livskvalitet.
Medikamentell behandling har tradisjonelt vært sentral i behandlingen. Selv med optimal medisinering vil pasientene over tid likevel oppleve redusert fysisk funksjon. Det har vært et økende fokus på tverrfaglig behandling med rehabilitering og fysioterapi som viktige komponenter. Hensikten med fysioterapi er først og fremst å opprettholde funksjonsevne og redusere sekundære komplikasjoner. I denne oversikten inkluderer ”fysioterapi” flere forskjellige tiltak som ikke alle nødvendigvis er gitt av en fysioterapeut, slik som dans og Tai Chi.
I Norge finnes treningsgrupper som er spesielt tilpasset personer med Parkinsons sykdom. Treningen er oftest ledet av fysioterapeut og kan blant annet bestå av bevegelsesøvelser, styrkeøvelser, balansetrening og ulike former for gangtrening.
Hva sier forskningen?
Den systematiske oversikten oppsummerer funn fra studier som har undersøkt effekten av forskjellige fysioterapitiltak for personer med ulik alvorlighetsgrad av Parkinsons sykdom. Pasienter som fikk fysioterapi ble sammenlignet med pasienter som ikke fikk fysioterapi. Studiene viste at:
- Fysioterapi fører trolig litt høyere ganghastighet (middels kvalitet)
- Fysioterapi bedrer muligens evnen til å gå litt lengre distanser (lav kvalitet)
- Fysioterapi fører trolig til litt bedre balanse (middels kvalitet)
- Fysioterapi fører muligens til litt bedre funksjonsevne målt med Timed Up and Go test (lav kvalitet)
- Vi vet ikke om fysioterapi reduserer antall fall eller fører til bedre livskvalitet
Vi har vurdert dokumentasjonen fra denne systematiske oversikten til å være av middels og lav kvalitet fordi det var uklarhet rundt randomiseringsmetoden, deltakerne var ikke blindet for hvilken intervensjon de fikk, det var manglende rapportering av frafall og antall deltakere i flere av de forskjellige sammenlikningene var relativt få.
Mer om den systematiske oversikten
Forskere i Cochrane-samarbeidet gjorde systematiske søk i flere forskningsdatabaser og fant 33 studier som de inkluderte i oversikten. Studiene hadde til sammen 1518 deltakere.
Tiltakene i de forskjellige studiene ble delt inn i: Generell fysioterapi (5 studier med 197 deltakere), øvelser (12 studier med 635 deltakere), trening på tredemølle (7 studier med 179), trening etter rytme (cueing) (7 studier med 303 deltakere), dans (2 studier med120 deltakere) og Tai Chi/Qigong (4 studier med 143 deltakere). Det var stor variasjon i frekvens og varighet av treningen. De fleste tiltakene varte fra 6-12 uker.
En begrensning er at i de fleste studiene ble målingene gjort rett etter at behandlingen var avsluttet. Vi vet derfor ikke noe om langstidseffekten. Forfatterne diskuterer også i hvilken grad funnene hadde klinisk betydning. Det foreligger ikke noen dokumentasjon om hvilken form for fysioterapi som hadde best effekt.
Kilde
Tomlinson CL, Patel S, Meek C, Clarke CE, Stowe R, Shah L, Sackley CM, Deane KHO, Herd CP, Wheatley K, Ives N. Physiotherapy versus placebo or no intervention in Parkinson’s disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 8.
Les hele oversikten i Cochrane Library