Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Antibiotikabehandling av erythema migrans»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Antibiotikabehandling av erythema migrans

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Rapport

Antibiotikabehandling av erythema migrans

Publisert Oppdatert

Vi har oppsummert og vurdert dokumentasjonen for effekt av behandling av erythema migrans med perorale antibiotika.

Vi har oppsummert og vurdert dokumentasjonen for effekt av behandling av erythema migrans med perorale antibiotika.


Hovedbudskap

Borreliose, Lyme disease eller Lyme borreliose er en bakterieinfeksjon der bakterien Borrelia burgdorferi (Bb) overføres til mennesket via flåttbitt. Hudsymptomer på bittstedet, erythema migrans, er ofte første tegn på sykdom. Sykdommen kan i verste fall utvikle seg til en alvorlig systemisk sykdom med bl.a. nevrologiske utfall og kroniske plager dersom den forblir ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet.

Vi har oppsummert og vurdert dokumentasjonen for effekt av behandling av erythema migrans med følgende perorale antibiotika: fenoksymetylpenicillin, amoksicillin, doksycyklin, erythromycin og azithromycin, og sammenlignet behandlingene med hverandre. Vi har sett på effekt i forhold til varighet av hudutslett, fravær av andre symptomer etter behandling og forekomst av senmanifestasjoner (alvorlige og mindre alvorlige).

  • Dokumentasjonen gir ikke grunnlag for å avgjøre om det er forskjeller i effekt for de aktuelle antibiotikabehandlingene. Dette betyr ikke at det ikke kan være forskjeller, men kvaliteten på dokumentasjonen er lav og effektestimatene dermed for usikre til at vi kan trekke sikre konklusjoner om dette.
  • Vi har ikke funnet dokumentasjon for om det er forskjell i effekt for legemidlene og utfallene nevnt over når det gjelder dosering og varighet av behandlingen.

Om rapporten

  • Utgitt: 2012
  • Av: Kunnskapssenteret
  • Forfattere: Sæterdal I, Ringerike T, Harboe I, Eliassen KE, Klemp M.
  • ISBN elektronisk: 978-82-8121-461-3