Omtale av Cochrane-oversikt
Vi vet lite om virkningen av tiltak for å regulere flytting av helsearbeidere fra fattige til rike land
Forskningsomtale
|Oppdatert
Tross stor interesse for denne problemstillingen, vet vi fortsatt veldig lite om virkningen av tiltak som skal få helsearbeidere fra fattige land til å bli i landet sitt.
Hovedbudskap
Til tross for stor interesse for denne problemstillingen, vet vi fortsatt veldig lite om virkningen av tiltak som skal få helsearbeidere fra fattige land til å bli i landet sitt. Det viser en nylig utgitt systematisk oversikt fra Cochrane-samarbeidet.
Tiltak for å kontrollere migrasjon av helsearbeidere fra fattige land
Vanskelige leve- og arbeidsforhold, og bedre muligheter i utlandet, fører ofte til at helsearbeidere fra fattigere land flytter til rikere land. Dette er én av flere grunner til at fattige land ofte opplever alvorlig mangel på helsearbeidere.
Myndighetene i disse landene har forsøkt flere virkemidler for å stanse denne migrasjonen, for eksempel ved å forbedre helsearbeidernes arbeidsforhold, tilby bedre opplæring, høyere lønn eller bedre karrieremuligheter, eller ved å innføre plikttjeneste.
I rike land har myndigheter blitt oppmuntret til å føre en mer etisk politikk for rekruttering av utenlandske helsearbeidere. I Norge har helsedirektør Bjørn-Inge Larsen vært sentral i arbeidet med den globale koden for internasjonal rekruttering av helsepersonell. Koden ble vedtatt av Verdens helseorganisasjon i 2010, og medlemslandene skal rapportere på implementering av koden fra neste år. I noen rike land har statlige reguleringer imidlertid blitt mindre strenge for å tiltrekke seg utenlandske helsearbeidere, og dermed løse landets egen mangel på helsearbeidere.
Hva sier forskningen?
I de fleste tilfeller blir ikke slike forsøk på å regulere migrasjonen av helsearbeidere ordentlig evaluert. Denne oversikten fant kun én studie som tilfredsstilte kravene som var fastsatt på forhånd. Studien så på effekten av USAs innvandringslover på antallet sykepleiere som flyttet fra Filippinene til USA. På 60-tallet ble lovene endret slik at de ga lik tilgang til europeiske og ikke-europeiske innvandrere. Studien målte antallet sykepleiere som flyttet fra Filippinene til USA i årene før og årene etter at lovverket ble endret.
Etter at innvandringsloven ble endret, økte antallet sykepleiere som flyttet fra Filippinene til USA. Dokumentasjonen bak denne konklusjonen er vurdert til å ha middels kvalitet.
Til tross for stor interesse, har vi i dag svært lite kunnskap om virkningen av tiltak som kan hjelpe myndigheter med å regulere flyttingen av helsearbeidere. Nye tiltak bør evalueres.
Kilde
Peñaloza B, Pantoja T, Bastías G, Herrera C, Rada G. Interventions to reduce emigration of health care professionals from low- and middle-income countries. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 9. Art. No.: CD007673. DOI: 10.1002/14651858.CD007673.pub2
Les hele oversikten i Cochrane Library:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD007673.pub2/abstract