Omtale av Cochrane-oversikt
Vi vet ikke om offentliggjøring av kvalitetsindikatorer gir bedre helsetjenester
Forskningsomtale
|Oppdatert
Kvalitetsindikatorer er målbare variabler som gir informasjon om kvaliteten innen et område som vanligvis ikke lett lar seg måle direkte.
Hovedbudskap
En ny Cochrane-oversikt viser at offentliggjøring av kvalitetsindikatorer muligens har liten eller ingen innvirkning på brukeres valg av helsetjenester, og på kvaliteten av helsetjenestene. Dokumentasjonen for disse konklusjonene er vurdert til å ha lav kvalitet.
Hva er kvalitetsindikatorer og hvorfor blir de offentliggjort?
Kvalitetsindikatorer er målbare variabler som gir informasjon om kvaliteten innen et område som vanligvis ikke lett lar seg måle direkte. Bruk av kvalitetsindikatorer kan ha flere formål: De kan bidra til åpenhet og innsikt i styringen av helsetjenesten, til intern kvalitetsforbedring, og de skal kunne benyttes av pasienter og brukere for å sammenlikne tjenestenes standard ved valg av tjenesteyter eller tjenestested i land der dette er mulig. Kvalitetsindikatorsystem er etablert i svært mange land på ulikt vis og i ulike regulatoriske sammenhenger. Mange steder er det innført omfattende sett av kvalitetsindikatorer innenfor viktige kliniske tilstander og pasientgrupper i befolkningen. I Norge har vi i begrenset grad utviklet systemer for å utarbeide og offentliggjøre kvalitetsindikatorer.
Til tross for den store utbredelsen av slike systemer internasjonalt, har det vært uklart i hvilken grad dataene benyttes av brukere og pasienter eller av helsepersonell og ledere på ulike nivåer. Vi har visst lite om det er slik at offentliggjøring av dataene bidrar til at disse gruppene endrer atferd, og om helsetjenestene som tilbys eller behandlingsresultatene som oppnås blir bedre.
Hva sier forskningen?
Oppsummering: Effekter av offentliggjøring av data om kvalitetsindikatorer
Populasjon: Pasienter behandlet for akutt hjerteinfarkt, kronisk hjertesvik eller operert med coronar bypass eller for prolaps, og medlemmer i Medicaid (amerikansk helseforsikringsordning)
Setting: Helseplaner eller sykehus
Intervensjon: Offentliggjøring av data om kvalitetsindikatorer (risikojusterte utfall av behandling, rapporter fra brukere, sammensatte og individuelle indikatorer)
Sammenlikning: Ingen offentliggjøring av data om kvalitetsindikatorer
Utfall |
Effekt |
Antall deltakere (studier) |
Kvalitet på dokumentasjonen |
Endret valg |
To randomiserte kontrollerte studier (RCT) i USA viste ingen tydelig effekt på brukernes valg av helseplan. En tidsseriestudie (ITS) på tvers av to stater undersøkte effekter på pasientvolum i sykehus etter offentliggjøring av indikatordata om behandlingsresultater og komplikasjoner knyttet til én medisinsk tilstand og tre kirurgiske prosedyrer. Det ble funnet en liten og forbigående (2 mnd) effekt på pasientvolum for en kirurgisk prosedyre i begge statene. |
Ca 18000 brukere |
Lav |
Kvalitet på behandling |
En randomisert kontrollert studie (RCT) viste ingen effekt på to sammensatte indikatorer for resultatet av behandling for hjertesykdom. Det var en bedring i to av 18 individuelle indikatorer. Indikatoren 30 dagers dødelighet etter akutt hjerteinfarkt ble forbedret. Intervensjonsgruppen startet opp flere kvalitetsforbedringstiltak. |
15997 |
Lav |
I denne nye Cochrane-oversikt ble det søkt etter randomiserte eller kvasi-randomiserte studier , avbrutte tidsserier, og før-og-etterstudier som undersøkte hvilke effekter offentliggjøring av kvalitetsindikatordata har på helsetjenestens brukere, personell, ledere og administratorer. For å bli inkludert i oversikten måtte studiene rapportere på minst ett utfallsmål i form av valg av tjenesteyter/tjenestested eller endret tjenestekvalitet . Andre utfallsmål var forståelse, innstilling, mening eller kunnskap om kvalitetsindikatordata.
Cochrane-oversikten inkluderte fire studier som omfattet mer enn 35 000 pasienter og 1560 sykehus. Pasienter behandlet for to medisinske tilstander og tre kirurgiske prosedyrer samt medlemmer av Medicaid-systemet i USA inngikk i studiepopulasjonen i de fire studiene. Tre studier som var utført i USA, undersøkte forandringer knyttet til valg av tjenestested etter offentliggjøring av kvalitetsindikatordata. En studie utført i Canada undersøkte endringer i behandlingskvalitet. Samlet viste studiene at det enten ikke var sikre eller kun små og forbigående effekter på utfallsmålene.
Cochrane-oversikten konkluderer derfor at det på grunnlag av den relativt sparsomme dokumentasjonen ikke er mulig å fastslå om offentliggjøring av kvalitetsindikatordata påvirker brukernes, pasientenes eller tjenesteyternes atferd, eller i hvilken grad offentliggjøring av dataene har effekter på tjenestekvaliteten.
Samtidig anerkjenner Cochrane-rapporten at offentliggjøring av kvalitetsindikatordata kan ha svært ulike formål. For å få bedre forståelse av hvilke effekter offentliggjøring av slike data kan ha, er det derfor stort behov for mer forskning på dette området. Særlig er det behov for flere longitudinelle studier med en robust studiedesign, og som omfatter et bredt utvalg av de svært forskjellige kvalitetsindikatorsystemene som er implementert internasjonalt.