Omtale av Cochrane-oversikt
Baklofen sammenlignet med diazepam mot alkoholabstinenser
Forskningsomtale
|Oppdatert
Baklofen har blitt utprøvd som et alternativ til benzodiazepiner mot abstinenssyndrom hos alkoholavhengige. Men så langt er evidensen utilstrekkelig for å kunne gi en anbefaling. Flere randomiserte kontrollerte kliniske studier er nødvendige. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.
Hovedbudskap
Hva er baklofen?
Baklofen er et muskelavslappende legemiddel. Legemidlet er godkjent for behandling av spastisitet. Det brukes eksempelvis i behandlingen av spasmetilstander hos pasienter som har multippel sklerose eller ryggmargsskade. Vi vet ikke om det brukes i behandlingen av alvorlige alkoholabstinenser eller alkoholavhengighet i Norge.
Hvordan behandles alkoholrelaterte abstinenssymptomer?
Det er påstått at benzodiazepiner er gullstandard for behandling av alvorlige abstinenssymptomer hos alkoholavhengige. I Norge anbefales diazepam som er et beroligende legemiddel innenfor gruppen vi kaller benzodiazepiner. Bakgrunnen for at man nå allikevel ser etter alternative legemidler til pasientgruppen med alvorlige alkoholabstinenser er at benzodiazepiner hevdes å kunne misbrukes eller være vanedannende for enkelte pasienter. Formålet med å forsøke baklofen som et alternativ til diazepam er at man tror det vil være til like god nytte for alkoholavhengige som har abstinenssymptomene kramper, skjelvinger og agitasjon. Som regel oppstår abstinenssymptomene raskt, vanligvis innen første døgn og kan vare noen dager. Andre symptomer som svette og angst, uro, forvirring, depresjon, kvalme, feber, økt blodtrykk og puls kan også forekomme hos enkelte pasienter med alkoholabstinens. Abstinenssymptomene etter at en alkoholavhengig person avslutter bruken av alkohol kan være milde, moderate eller alvorlige. Som alvorlig symptom regnes koma, hjertestans og i sjeldne tilfeller med døden til følge.
Hva sier forskningen?
Dokumentasjon fra forskning kan være av varierende kvalitet. Vi skiller mellom dokumentasjon av høy, middels, lav eller svært lav kvalitet. Jo høyere kvalitet, desto mer kan vi stole på tallene. Vi bruker ordet ”muligens” for å markere lav kvalitet. Her har vi kun resultatet fra én enkeltstudie og vi trenger derfor mer forskning for å styrke beslutningsgrunnlaget.
En oversikt med funn fra én studie viser at baklofen for alkoholavhengige med moderate til alvorlige abstinenssymptomer:
- reduserer muligens abstinenssymptomer
- utgjør muligens liten eller ingen forskjell for symptomene svette, skjelvinger, angst og agitasjon sammenlignet med diazepam.
Hva er denne informasjonen basert på?
Forskere i Cochrane-samarbeidet har laget en systematisk oversikt om effekt og sikkerheten til legemidlet baklofen for alkoholrelaterte abstinenssymptomer. De har søkt etter studier som har undersøkt hvordan baklofen virker for alkoholavhengige personer sammenlignet med diazepam på moderate og alvorlige abstinenssymptomer. Forskerne gjorde systematiske søk i flere forskningsdatabaser frem til september 2010. De kontaktet relevante fagpersoner, farmasøytiske selskaper og sjekket referanselitteratur, men de fant kun én randomisert kontrollert studie som de inkluderte i oversikten. De fant også frem til en registrert pågående studie hvor resultatene enda ikke foreligger. Studien de inkluderte hadde til sammen 37 deltakere, hvorav 18 fikk baklofen og 19 fikk diazepam. Alvorligheten av abstinenssymptomene var målt ved bruk av et standardisert skjema som heter Clinical Institute Withdrawal Assessment of Alcohol Scale (CIWA-Ar). Forskerne har ikke presentert effektestimater, eller meta-analyser, og de har ikke gradert resultatene. Graderingen av innhentede effektestimater er utført av i Kunnskapssenteret. Ved oppstart av studien hadde deltakerne i baklofen-gruppen signifikant flere og mer alvorlige abstinenssymptomer enn kontrollgruppa som fikk diazepam. Ingen av deltakerne droppet ut av behandlingen som varte i ni dager eller studien. Det var ingen dødsfall eller rapporteringer om bivirkninger.
Kilde
Liu J,Wang L. Baclofen for alcohol withdrawal. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 1. Art.No.: CD008502. DOI: 10.1002/14651858.CD008502.pub2.
Les hele artikkelen i Cochrane Library: http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clsysrev/articles/CD008502/frame.html