Risikofylt alkoholbruk varierer betydelig i arbeidslivet
Forskningsfunn
|Publisert
Utbredelse av risikofylt alkoholbruk og bruk av illegale rusmidler varierer betydelig mellom ulike grupper sysselsatte. Mannlige sysselsatte har nesten tre ganger så høy forekomst av risikodrikking som kvinner. Håndverkere, en yrkesgruppe med en stor andel menn, skiller seg ut med høy forekomst av risikodrikking. Det viser en rapport fra FHI.
Resultatene viser at 25 prosent av håndverkere har et risikofylt alkoholbruk målt med verktøyet AUDIT, dvs. at de har en AUDIT-skåre som er 8 eller høyere. Blant renholdere og ufaglært personell er andelen 10 prosent, se tabell 1.
– Rusmiddelbruk blant sysselsatte – uavhengig av om de inntas i arbeidstiden eller på fritiden – er et viktig sosialpolitisk tema fordi det har betydning for ansattes produktivitet og helse. Men det mangler oppdatert kunnskap om forskjeller i rusmiddelbruk mellom ulike sosiodemografiske grupper av sysselsatte og ulike yrkesgrupper, sier Inger Synnøve Moan, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.
Den nye rapporten er basert på ti år med årlige data (2013-2022) fra et representativt utvalg av sysselsatte i Norge og viser at 88 prosent har drukket alkohol siste 12 måneder. Mer enn 15 prosent har et risikofylt alkoholbruk, dvs. alkoholbruk som har potensiale for negative konsekvenser og/eller som på sikt kan være avhengighetsskapende. Omtrent 20 prosent rapporterte bruk av reseptbelagte smertestillende, det mest utbredte vanedannende legemidlet, i løpet av de siste 12 månedene. Om lag 3 prosent sysselsatte oppga å ha brukt cannabis, det mest utbredte illegale rusmidlet, de siste 12 månedene.
Forholdsvis stabil bruk i perioden 2013-2022
Utbredelsen av alkoholbruk, risikofylt alkoholbruk samt bruk av vanedannende legemidler har vært forholdsvis stabil i perioden. Mellom 2021 og 2022 økte andelen som oppga cannabisbruk fra 3 prosent til 7 prosent blant unge kvinnelige sysselsatte, og kokainbruk økte fra 3 prosent til over 6 prosent blant unge mannlige sysselsatte. En betydelig høyere andel sysselsatte med et risikofylt alkoholbruk oppga bruk av illegale rusmidler sammenlignet med sysselsatte som hadde et lavt alkoholbruk.
Risikofylt alkoholbruk mest utbredt blant unge menn
Risikofylt alkoholbruk og bruk av illegale rusmidler var mest utbredt blant unge mannlige sysselsatte som ikke er gift og som ikke har barn. Bruk av vanedannende legemidler var mer utbredt blant kvinnelige og eldre sysselsatte. Det er også betydelige forskjeller i utbredelse av rusmiddelbruk mellom yrkesgrupper, noe som i stor grad kan gjenspeile den demografiske sammensetningen i yrkesgruppen. Andelen med risikofylt alkoholbruk blant håndverkere, ansatte i militære yrker, ledere og prosess/maskinoperatører/transportarbeidere var over gjennomsnittet for sysselsatte i Norge. Cannabisbruk var mest utbredt blant håndverkere, ansatte i salgs-, service- og omsorgsyrker og i militære yrker. Bruk av andre illegale rusmidler var også mest utbredt blant håndverkere.
Rapporten er skrevet av seniorforskerne Inger Synnøve Moan, Torleif Halkjelsvik og Elin K. Bye i avdeling for rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet.
Akan – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har finansiert arbeidet med rapporten.