Bruk av alkohol, vanedannende legemidler og illegale rusmidler blant sysselsatte i Norge (2013-2022)
Rapport
|Publisert
I denne rapporten undersøker vi utbredelse og utvikling av bruk av alkohol, vanedannende legemidler og illegale rusmidler blant sysselsatte i Norge. Rapporten er basert på ti år med årlige data (2013-2022) innsamlet ved hjelp av telefonintervjuer i et tilfeldig utvalg fra det norske folkeregisteret.
Hovedbudskap
Alkohol er det klart mest utbredte rusmidlet blant sysselsatte i Norge, med nær 9 av 10 som rapporterer bruk siste 12 måneder. Kartleggingsinstrumentet Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) ble brukt for å måle risikofylt alkoholbruk. Mer enn 15 % hadde en AUDIT-skåre som indikerte et risikofylt alkoholbruk, dvs. alkoholbruk som har potensiale for negative konsekvenser og/eller som på sikt kan være avhengighetsskapende. Omtrent 2 av 10 rapporterte bruk av reseptbelagte smertestillende, det mest utbredte vanedannende legemidlet, i løpet av de siste 12 månedene. Om lag 3 av 100 sysselsatte oppga å ha brukt cannabis, det mest utbredte illegale rusmidlet, de siste 12 månedene.
Mellom 2013 og 2022 var utbredelsen av alkoholbruk, risikofylt alkoholbruk samt selvrapportert bruk av vanedannende legemidler relativt stabil. Vi observerte imidlertid noen endringer i illegal rusmiddelbruk den siste delen av perioden. Mer spesifikt fant vi en markant økning i cannabisbruk blant yngre (20-40 år) kvinnelige sysselsatte mellom 2021 og 2022, slik at andelen kom på nivået til menn i samme aldersgruppe. I tillegg fant vi en betydelig relativ økning i kokainbruk de siste to årene, spesielt blant unge mannlige sysselsatte men det var også en økende tendens blant unge kvinnelige sysselsatte. Forekomsten av kokainbruk er likevel forholdsvis lav, med andeler på 3 % for menn og 1 % for kvinner.
Bruk av alkohol og illegale rusmidler var mest utbredt blant unge mannlige sysselsatte som ikke er gift og som ikke har barn. Bruk av vanedannende legemidler var mer utbredt blant sysselsatte med lavere utdanningsnivå og de som bor alene. Med unntak av beroligende medikamenter, var legemidler mer utbredt blant kvinnelige og eldre sysselsatte.
Resultatene viste at det er betydelige forskjeller i utbredelse av risikofylt alkoholbruk mellom ulike yrkeskategorier. Andelen med risikofylt alkoholbruk blant håndverkere, ansatte i militære yrker, ledere og prosess/maskinoperatører/transportarbeidere var over gjennomsnittet for sysselsatte i Norge, mens andelen med et risikofylt alkoholbruk blant renholdere/ufaglært personell, hjelpearbeidere, ansatte i kontoryrker og ansatte i akademiske yrker var under gjennomsnittet blant sysselsatte i Norge. Cannabisbruk var mest utbredt blant håndverkere, ansatte i salgs-, service- og omsorgsyrker og i militære yrker. Bruk av andre illegale rusmidler var også mest utbredt blant håndverkere. Forskjellene i bruk av vanedannende legemidler mellom yrkesgrupper var ikke like tydelige. Resultatene som viser forskjeller mellom sosiodemografiske grupper og yrkeskategorier kan være retningsgivende for forebyggende arbeid i norsk arbeidsliv.
Av andre resultater fant vi at det var en betydelig høyere andel sysselsatte med et risikofylt alkoholbruk som brukte illegale rusmidler sammenlignet med sysselsatte som hadde et alkoholbruk forbundet med lav risiko.