Økning av smittsom hjernehinnebetennelse - vær oppmerksom på symptomer
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet ber befolkningen og helsetjenesten være oppmerksom på symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse hos ungdom.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenI mai måned har flere ungdommer blitt syke med smittsom hjernehinnebetennelse på Sør-Østlandet. Hittil i år har fem unge i aldersgruppen 16-19 år blitt syke, hvorav fire i mai. Vanligvis er det én til fem unge i alderen 16-19 år som blir syke i løpet av ett år.
Økningen i antall unge som har blitt syke er såpass stor at vi ønsker å minne befolkningen og helsetjenesten om å være oppmerksom på symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved FHI.
Rask forverring
Et tidlig tegn ved smittsom hjernehinnebetennelse er ofte dårlig allmenntilstand, og sykdommen kan likne på influensa eller fyllesyke. Symptomer kan komme i form av feber, frysninger, hodepine, muskelverk, lysskyhet, kvalme, oppkast eller diaré. Ved blodforgiftning kan det etter hvert oppstå ørsmå røde eller lilla prikker i huden. Disse har som kjennetegn at de ikke forsvinner når du trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme i forløpet av en hjernehinnebetennelse.
Sykdommen kan forverre seg svært raskt. Hvis du føler deg veldig sliten eller slapp, og har symptomer som kan minne om smittsom hjernehinnebetennelse, er det viktig at du kontakter lege raskt – uansett om du er vaksinert eller ikke. Tidlig behandling kan redde liv, sier Watle.
Vaksine beskytter
Smittsom hjernehinnebetennelse kan forebygges gjennom vaksinasjon. Det finnes to typer vaksine: ACWY-vaksine og B-vaksine. Meningokokktypene som har gitt mest sykdom blant ungdom i Norge de siste årene, og alle tilfellene blant ungdom hittil i 2024, dekkes av ACWY-vaksinen. I 2023 var det også tilfeller av type B sykdom hos norsk ungdom.
Vaksinasjon mot smittsom hjernehinnebetennelse er et effektivt forebyggende tiltak som vi anbefaler alle unge å vurdere. For å oppnå bredest mulig beskyttelse må man ta begge vaksinetypene, sier Watle
Vaksiner mot smittsom hjernehinnebetennelse inngår ikke i barnevaksinasjonsprogrammet, og vaksinasjon er derfor ikke gratis for alle. Tilbudet varierer i de ulike kommunene. FHI samarbeider med kommunene for å øke oppmerksomheten rundt sykdommen og vaksinene.