Økning av smittetilfeller med salmonellose
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet har sett en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella typhimurium de siste månedene. Så langt i år er det påvist smitte hos 33 personer som er bosatt over hele Norge. Det er mistanke om innenlandssmitte, men årsaken er foreløpig ukjent.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFolkehelseinstituttet mottar fortløpende meldinger om alle påviste Salmonella-tilfeller.
– Særlig siden april måned har vi sett en økning av tilfeller med Salmonella Typhimurium som er smittet i Norge sammenliknet med de siste tre årene, sier lege Hilde Marie Lund.
De smittede er bosatt over hele landet og fordelt i alle aldersgrupper. Årsaken til økningen er foreløpig ukjent.
– Vi har derfor i samarbeid med Mattilsynet og Veterinærinstituttet satt i gang en forsterket overvåking av alle påviste tilfeller av S. Typhimurium i Norge. Et utvalg av de personene som er smittet følges opp med intervju slik at vi kan finne ut om de har en felles smittekilde, forklarer Lund.
Om salmonellose
- Salmonellose er en av de vanligste matbårne infeksjonene i Norge og Europa. De fleste tilfellene av salmonellose i Norge skyldes smitte ved opphold i utlandet. Det finnes mer enn 2500 forskjellige varianter av bakterien Salmonella, og Salmonella Typhimurium er en av de vanligste. Tilfeller med S. Typhimurium-infeksjon smittes ofte i Norge og S. Typhimurium er den eneste varianten som har etablert seg i norsk viltlevende fauna, særlig blant småfugl og pinnsvin.
- Smitteutbrudd med Salmonella er sjelden i Norge. Forekomsten er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land. Importerte matvarer fra land der Salmonella er vanligere utgjør likevel en viss smitterisiko.
- Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.
- Smitteoverføring kan også skje fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt, fugler og reptiler. I Norge er det dessuten påvist smittetilfelle fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.
- I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer, og kan derfor smitte fra person til person ved dårlig håndhygiene.
Forebyggende råd
Gjennomsteking og gjennomkoking av mat er et viktig forebyggende tiltak fordi Salmonella-bakterien ikke tåler slik oppvarming. God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.
– I tillegg er det viktig å unngå å blande matvarer som ikke varmebehandles, for eksempel salater, med matvarer som skal varmebehandles. Husk også å skylle, vaske og tørke frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før du spiser dem. Og har du diaré, bør du ikke lage mat til andre, avslutter Lund.