Munnbind reduserte risikoen for luftveisinfeksjon
Forskningsfunn
|Publisert
Forskere ved FHI har undersøkt om bruk av munnbind utenfor hjemmet beskytter mot å bli smittet av luftveisvirus. Tidligere internasjonale studier av munnbind har antydet en sammenheng mellom munnbind og økt beskyttelse mot luftveisinfeksjoner, men mange av disse studiene er små og har ikke gitt sikre svar. En nylig publisert FHI-studie i det anerkjente tidsskriftet BMJ viser tydelige resultater som bekrefter at munnbind har en beskyttende effekt mot smitte.
– Våre resultater viser at blant dem som brukte munnbind var det færre som ble syke. Ni prosent av dem som brukte munnbind fikk symptomer på luftveisinfeksjon, mens det var 12 prosent blant dem som ikke brukte munnbind. I praksis betyr dette 3300 færre smittetilfeller per 100.000 innbygger i Norge, sier Runar Solberg, forsker ved Senter for forskning på epidemitiltak ved Folkehelseinstituttet.
Les studien:
Om studien
4647 personer ble rekruttert til å delta, og studien foregikk mellom 10. februar og 27. april 2023 med deltakere fra hele landet. Studien var randomisert, som innebærer at deltakerne ble fordelt tilfeldig i to grupper. Dette ble gjort for å sikre at de to gruppene skulle være sammenliknbare. Halvparten (2313 personer) brukte munnbind når de var på folksomme steder utenfor hjemmet, for eksempel på kollektivtrafikk og på offentlig sted. Den andre halvparten (2262 personer) brukte ikke munnbind.
Munnbind ble ikke brukt hjemme eller på arbeid i noen av gruppene. Etter to uker svarte deltakerne på et kort spørreskjema der de ble spurt om de hadde hatt hoste, feber og andre symptomer på luftveisinfeksjon.
– Hvordan kan vi vite at ikke andre forhold enn munnbind har spilt inn på smitte hos deltakerne? Det kan jo for eksempel ha vært lite eller mye smitte ulike steder, og noen deltakere har kanskje vært lite sammen med andre mens andre har vært mye sammen med andre?
– Siden dette er en randomisert studie, vil mange nok studiedeltakere gjøre at andre forhold fordeler seg likt og helt tilfeldig. Over 4000 studiedeltakere er nok til at vi kan være ganske sikre på effekten av munnbind gjennom denne studien, sier Runar Solberg ved FHI.
Resultatene er viktige for både samfunn og enkeltmennesker
For helsemyndighetene er det viktig å ha å god kunnskap om effekten av munnbind for å kunne gi gode råd til befolkningen. Mange vil også være interessert i å vite hvor godt munnbind beskytter når de skal vurdere om det er verdt bryet med å bruke dem.
– Det vi nå vi vet om den beskyttende effekten av å bruke munnbind tilsier at det kan være fornuftig å bruke munnbind, samtidig som man følger det generelle smittevernrådene om å holde avstand, hvis det er mye smitte i omløp, sier Runar Solberg i Senter for epidemitiltak ved FHI.
Bruk av munnbind kan bidra til å hindre at du smitter andre når du er syk. I denne studien er det kun studert hvor godt munnbind beskytter mot å bli smittet av andre.
Mulige feilkilder
Mulige feilkilder er blant annet at det var en del frafall underveis i studien. Frafallet var på 20,7 prosent i gruppa som gikk med munnbind, og 13,7 prosent i kontrollgruppa.