Underlivsblødning etter koronavaksinasjon
Underlivsblødning etter koronavaksinasjon hos kvinner som ikke menstruerer
Forskningsfunn
|Publisert
Kvinner som ikke menstruerer på grunn av overgangsalder eller hormonbruk, rapporterer økt forekomst av uventet underlivsblødning etter koronavaksinasjon, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet publisert i Science Advances.
Tidligere studier (Population-based cohort study in Norway og Heavy bleeding and other menstrual disturbances in young women after COVID-19 vaccination) fra FHI har sett høyere risiko for menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinasjon hos yngre kvinner.
Den nye studien finner også høy forekomst av uventet underlivsblødning i tiden etter koronavaksine hos kvinner som ikke menstruerer.
— I denne studien har vi dokumentert hvordan et stort utvalg kvinner svarte da de ble spurt om uventet underlivsblødning kort tid etter vaksinasjon, sier Kristine Blix, lege og forsker ved Folkehelseinstituttet.
Til sammen 22 000 kvinner i Seniorkohorten og Den norske mor, far og barn- undersøkelsen (MoBa) ble spurt om de hadde opplevd uventet underlivsblødning i 2021 (året de aller fleste fikk sin første koronavaksine).
«Unexpected vaginal bleeding and COVID-19 vaccination in non-menstruating women», Science Advances
— I det nye studien fant vi økt risiko for uventet underlivsblødning hos kvinner som har sluttet å menstruere på grunn av overgangsalder, så vel som hos kvinner som ikke menstruerer fordi de bruker hormoner, sier Blix.
Tre grupper
- Blant 7725 kvinner etter overgangsalderen (postmenopausale) svarte totalt 252 kvinner (3,3 %) at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Nesten halvparten av disse kvinnene (1,5 %) svarte at blødningen oppsto i måneden etter koronavaksine.
- Blant 7148 kvinner som var i overgangsalderen (perimenopausale) rapporterte 1008 kvinner (14,1%) at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Halvparten av disse kvinnene (7,2 %) svarte at blødningen oppsto i måneden etter koronavaksine.
- Blant 7052 ikke-menstruerende kvinner som ikke var kommet i overgangsalderen (premenopausale) rapporterte 924 kvinner (13,1%) at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Litt over halvparten av disse kvinnene (7,3 %) svarte at blødningen oppsto i måneden etter koronavaksine.
- De premenopausale kvinnene som ikke menstruerte brukte i hovedsak hormonspiral (74%).
— Når vi legger disse tallene inn i en statistisk modell som også tar i betraktning at tiden før vaksinasjon er lenger enn tiden etter vaksinasjon, får vi et estimat på om risikoen er økt i tiden etter vaksine, og hvor mye den er økt i forhold til risikoen før vaksine, forklarer Blix.
— Gitt at kvinnene har husket alle blødningsepisoder like godt, og ikke overrapportert blødninger etter vaksinasjon, eller kanskje viktigere, ikke underrapportert blødninger før vaksine, er risikoen økt 2-4 ganger i den første måneden etter vaksine, sier Blix videre.
Disse tallene er litt ulike for de tre gruppene av kvinner:
- For kvinner etter overgangsalder finner vi 2-3 ganger økt risiko
- For kvinner i overgangsalderen finner vi 3-4 ganger økt risiko
- For kvinner før overgangsalder finner vi omtrent 4 ganger økt risiko
Det fleste kvinnene var vaksinert med mRNA-vaksine (Comirnaty «Pfizer-BioNTech» eller Spikevax «Moderna»). Forskerne fant økt risiko etter begge disse vaksinene. For de premenopausale var risikoen noe høyere etter Spikevax sammenliknet med Comirnaty.
- Blant kvinner som rapporterte blødning i måneden etter 1. eller 2. vaksinedose:
- rapporterte de aller fleste (75 – 85 %) at blødningen varte en uke eller kortere. Fordelingen var slik for de tre gruppene:
- Kvinner etter overgangsalderen: 76%
- Kvinner i overgangsalderen: 75%
- Kvinner før overgangsalderen: 85%
- ble blødningen beskrevet som kraftig blant 22 – 33%. Fordelingen var slik for de tre gruppene:
- Kvinner etter overgangsalderen: 22%
- Kvinner i overgangsalderen: 33%
- Kvinner før overgangsalderen: 22%
- rapporterte 20 % av kvinnene etter overgangsalderen at de hadde oppsøkt lege på grunn av blødningsforstyrrelser eller underlivssmerter i løpet av studieperioden. Tilsvarende andeler for kvinnene i og før overgangsalderen var henholdsvis 9 og 4,5%.
- Til sammenlikning rapporterte 44%, 21% og 19% av post-, peri- og premenopausale kvinner som opplevde blødning før vaksine at de oppsøkte lege.
- rapporterte de aller fleste (75 – 85 %) at blødningen varte en uke eller kortere. Fordelingen var slik for de tre gruppene:
Analysene er basert på første og andre vaksinedose.
Blant de som opplevde blødning i måneden etter første dose var det til sammen 1,9% som oppga at blødningen varte lengre enn fire uker.
Betydning
Blødningsforstyrrelser har ikke blitt knyttet til vaksinering tidligere, og slike hendelser ble ikke adressert i de kliniske randomiserte studiene av koronavaksinene. I denne studien har forskerne dokumentert hvordan deltakere i Seniorkohorten og MoBa svarte da de ble spurt om uventet underlivsblødning kort tid etter vaksinasjon.
— Blant ikke-menstruerende kvinner som rapporterte blødning etter vaksine, rapporterte de fleste at de hadde én enkelt blødningsepisode, at blødningen varte i en uke eller kortere, og at blødningen ikke var kraftig, sier Blix.
Forskerne så også at kvinner som hadde opplevd uventet blødning etter vaksine i mindre grad rapporterte at de hadde oppsøkt lege, enn kvinner som hadde opplevd dette på andre tidspunkt. Dette kan ha betydning for hvordan man tolker studier basert på diagnosekoder i helsevesenet.
Folkehelseinstituttet har tidligere vist at det var økt risiko for menstruasjonsforstyrrelser hos unge jenter og kvinner fra 12 år og eldre (Økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinasjon hos jenter 12-15 år og Økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser hos unge kvinner etter vaksinasjon mot korona).
Kraftig menstruasjonsblødning ble inkludert som mulig bivirkning i produktinformasjonen til mRNA vaksinene i oktober 2022 etter en samlet vurdering fra legemiddelmyndighetene. Hvorvidt legemiddelmyndighetene vil anse uventet blødning hos kvinner som ikke menstruerer som en mulig bivirkning er ikke avgjort. Ved slike evalueringer legges det til grunn en samlet vurdering av alle relevante studier og annen tilgjengelig informasjon. Flere studier er nødvendig, og fremover blir det viktig at slike hendelser undersøkes i de kliniske utprøvingsstudiene for nye vaksiner og variantvaksiner.
Svakheter ved studien
Studien er basert på data fra spørreundersøkelser, hvor kvinner har oppgitt opplysninger om hendelser tilbake i tid. Studien kan derfor ikke si noe sikkert om årsakssammenheng mellom koronavaksinasjon og underlivsblødning.
— Det er mulig at kvinner husker bedre det som har skjedd etter vaksinering, og at en sammenheng fremstår sterkere enn den er, sier hovedforfatter av studien, Kristine Blix.
Selv om deltakerne ikke kan ha samtykket til studien fordi de hadde opplevd blødning etter vaksine (de ble rekruttert til studien før vaksinasjonskampanjen var i gang), kan det ikke utelukkes at noen kvinner valgte å svare på dette spørreskjemaet fordi de hadde opplevd noe spesielt etter vaksine.
— Slike skjevheter kan føre til at sammenhengen overestimeres, og er viktig å tenke på når man tolker resultatene, sier Blix.
Skal oppsøke lege
Blødningsforstyrrelser er vanlig hos unge jenter, i graviditet, ved hormonbruk og i perioden rundt overgangsalder, og har mange årsaker. Kvinner som opplever uventet underlivsblødning, må derfor vurdere om de skal oppsøke lege uavhengig av vaksinasjon. Kvinner som opplever uventede blødninger som vedvarer, bør kontakte lege. Et viktig budskap er at kvinner som opplever underlivsblødning etter overgangsalderen, alltid oppfordres til å kontakte lege for å utelukke andre tilstander slik som kreft, eller forstadier til kreft, i livmoren.
Bivirkningsmeldinger og andre studier
Alle studier omkring koronavaksine og underlivsblødninger kommer fra observasjonsstudier gjennomført etter at vaksinene ble lansert. To studier som omhandler postmenopausal blødning diagnostisert i helsevesenet før og etter koronavaksine, finner en liten overhyppighet av slike diagnoser i tiden etter vaksinasjon, sammenliknet med tiden før vaksine.
- Suh-Burgmann et al., «Association between vaccination against COVID-19 and postmenopausal bleeding», AJOG, 2022.
- Ljung et al., «Association between SARS-CoV-2 vaccination and healthcare contacts for menstrual disturbance and bleeding in women before and after menopause: nationwide, register based cohort study», BMJ, 2023.
Legemiddelverket (Direktoratet for medisinske produkter) i Norge og andre land har mottatt meldinger om blødningsforstyrrelser hos kvinner etter koronavaksinasjon. Kraftig menstruasjonsblødning ble inkludert som mulig bivirkning i produktinformasjonen til mRNA vaksinene i oktober 2022. Andre forstyrrelser slik som underlivsblødning hos kvinner etter overgangsalderen, har også blitt rapportert, men i mindre omfang:
- Koronavaksiner og menstruasjonsforstyrrelser - Legemiddelverket/ Direktoratet for medisinske produkter)
- Postmenopausal bleeding after administration of COVID-19 vaccines. Netherlands Pharmacovigilance Centre Lareb.
Hvorfor skjer dette?
Blix fremhever at potensielle biologiske mekanismene er ukjent. Mulige mekanismer kan være knyttet til egenskaper ved selve viruset, mRNA-plattformen som vaksinene benytter eller andre vaksinekomponenter.
— Bidraget fra deltakerne i studien er svært viktig og gir unik kunnskap om forhold som ikke kan hentes fra helseregistre. Vi er takknemlige for den innsatsen og utholdenheten deltakerne har vist oss gjennom pandemien, avslutter Blix.