Siste nytt til deg som deltar i MoBa-Korona
Forskningsfunn
|Publisert
Opplysningene vi samler inn i korona-forskningsprosjektet, gir en enestående mulighet til å studere konsekvensene av koronapandemien.
Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDen pågående forskningen og publisering av forskningsfunn er mulig takket være innsatsen til dere som er deltakere i:
- Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa)
- Den norske influensaundersøkelsen (NorFlu)
- Seniorkohorten
- UngVoksen
Tusen takk for at dere setter av tid til å besvare spørreskjemaer og stor takk til dere som har tatt blodprøver i en eller flere runder. I denne artikkelen har vi gleden av å informere om pågående arbeid og forskningsresultater.
Forskningsfunn om blødningsforstyrrelser
Gjennom det siste halvannet året har det vært mye oppmerksomhet i media om blødningsforstyrrelser hos kvinner etter koronavaksinasjon. Vi har stilt mange spørsmål om blødningsforstyrrelser til dere som deltar i undersøkelsene våre. Takket være deres svar, har vi vært i stand til å undersøke om det er en sammenheng mellom koronavaksinasjon og blødningsforstyrrelser eller ikke. Til sammen tre studier er blitt publisert om blødningsforstyrrelser i ulike aldersgrupper. Forskningsfunnene har fått stor omtale i media, både i Norge og internasjonalt og har bidratt med viktig informasjon til Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) som evaluerer mulige bivirkninger etter vaksinasjon.
Blødningsforstyrrelser rapporteres i alle aldre fra 12-83 år i kohortene.
I en tidligere studie har vi dokumentert hvordan et stort utvalg kvinner svarte da de ble spurt om uventet underlivsblødning kort tid etter vaksinasjon. Menstruasjonsforstyrrelser er svært vanlig forekommende, men er ikke tidligere blitt rapportert etter vaksinasjon. Meldingene om menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinasjon var derfor uventede. I våre undersøkelser fant vi at både jenter i alderen 12-15 år (MoBa-kohorten), og unge kvinner fra 18-30 år (UngVoksen kohorten), hadde høyere risiko for menstruasjonsforstyrrelser etter de fikk koronavaksine enn de hadde før vaksinasjon. Vi vet ikke hvorfor koronavaksinene ser ut til å øke forekomsten av menstruasjonsforstyrrelser (særlig kraftigere blødninger). For de fleste er forandringene kortvarige.
Resultatene basert på kvinnenes svar har vært en viktig del av kunnskapsgrunnlaget når Europeiske legemiddelmyndigheter førte opp kraftige menstruasjonsblødninger som en bivirkning av mRNA korona vaksinene.
Du kan lese mer om denne endringen her:
Vi finner også høy forekomst av uventet underlivsblødning i tiden etter koronavaksine hos kvinner som ikke menstruerer. Til sammen ble 22 000 kvinner i Seniorkohorten og MoBa, som svarte at de ikke menstruerte på grunn av overgangsalder eller hormonbruk, spurt om de hadde opplevd uventet underlivsblødning i 2021 (året de aller fleste fikk sin første koronavaksine). En stor andel av kvinnene rapporterte at blødningen hadde oppstått etter koronavaksinasjon.
Du kan lese mer om undersøkelsen her:
Kohortdeltakere rapporterer om senfølger etter covid-19
For de fleste er covid-19 en relativt mild sykdom som går over, men noen får plager som varer utover den akutte fasen. Vi har over tid spurt dere om langvarig utmattelse i spørreskjemaene, for å få mer kunnskap om årsaker til senfølger etter covid-19 (såkalt long covid).
En rekke studier fra Norge og andre land viser at rundt 15-20 % av alle som ble smittet av de tidlige virusvariantene av SARS-CoV-2 i 2020 og 2021 opplevde symptomer i lang tid etterpå. Ved analyse av data fra spørreskjemaene som dere deltakere har svart på fant vi at 13,6 % i Den norske mor, far og barn- undersøkelsen (MoBa) rapporterte at de var plaget av utmattelse 12 måneder etter koronainfeksjon. I tillegg ble det rapportert om vedvarende symptomer fra luftveiene, endringer i smaks- eller luktesans, og symptomer som hjernetåke, dårligere hukommelse og svimmelhet.
Mange ble smittet av omikronvarianten i 2022. I månedene før denne varianten spredte seg i Norge hadde store deler av befolkningen blitt vaksinert mot SARS-CoV-2. I tiden etter omikronbølgen har vi samlet inn mer informasjon om symptomer fra deltakere i NorFlu, MoBa, UngVoksen og Seniorkohorten. Foreløpige resultater kan tyde på at langvarige plager er sjeldnere etter infeksjon med omikron enn etter infeksjon med de første SARS-CoV-2 variantene som kom. Vi undersøker nå hvordan faktorer som alder, tidligere covid-19 sykdom, hvor syk man var, og vaksinasjon kan påvirke hvor plaget man blir med langvarige symptomer.
Årsaker til senfølger etter covid-19
For å få mer kunnskap om årsaker til senfølger etter covid-19 (såkalt long covid), gjennomfører vi nå analyser av blodprøver fra 300 kohortdeltakere. Vi vil sammenlikne prøvene som ble tatt av deltakerne før koronasmitte våren 2020 med blodprøver som ble tatt av de samme 300 deltakerne i 2023.
Formålet er å undersøke om prosesser i kroppen kan forutsi utviklingen av langvarig covid. I samarbeid med Oslo Universitetssykehus vil vi analysere blodprøver for å se på endringer i signalstoffer som regulerer immunforsvaret for å forsøke å forstå mer om de nevrologiske symptomene (som hjernetåke) etter koronainfeksjon.
Individuelle forskjeller i immunresponser
Under koronapandemien har vi erfart at vaksiner ble produsert og distribuert svært raskt. Dette har muliggjort god beskyttelse av befolkningen mot covid-19. Likevel vet vi fortsatt lite om hvordan individuelle forskjeller påvirker vaksinerespons og bivirkninger hos den enkelte vaksinerte. Blodprøvene som er samlet inn fra flere av dere brukes til å finne ut mer om hvordan immunsystemet reagerer etter vaksinasjon eller etter infeksjon. Helt siden vi begynte å samle inn blodprøver våren 2020, har vi undersøkt antistoffnivåer mot SARS-CoV-2 viruset i samarbeid med Oslo Universitetssykehus. Antistoffer hindrer eller begrenser viruset i å infisere celler i luftveiene. Vi studerer i tillegg andre deler av immunforsvaret blant annet immunceller som dreper virusinfiserte celler, og som er viktig for å begrense alvorlighetsgrad av sykdom.
Hvorfor spør vi om hodepineplager
Mange av dere har svart på detaljerte spørsmål om hodepineplager i løpet av pandemien. Spørsmålssettet er utarbeidet i samarbeid med hodepinespesialister ved Haukeland universitetssykehus. Svært mange oppgir at de har vært plaget med hodepine i løpet av det siste året, og forekomsten er høyere for kvinner enn for menn. I pågående analyser forsøker vi å kartlegge om koronainfeksjon og koronavaksinasjon påvirker risikoen for å utvikle hodepine. Når analysene er ferdigstilt vil resultatene publiseres i vitenskapelig tidsskrift og på FHI sine nettsider.
Referanser
Forskningsfunn om blødningsforstyrrelser inngår i kunnskapsgrunnlaget til den Europeiske Legemiddelmyndigheten. Studiene er publisert i Vaccine:
- Menstrual disturbances in 12- to 15-year-old girls after one dose of COVID-19 Comirnaty vaccine: Population-based cohort study in Norway, hentet fra https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2022.11.068
- Heavy bleeding and other menstrual disturbances in young women after COVID-19 vaccination, hentet fra https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2023.06.088
Underlivsblødning etter koronavaksinasjon hos kvinner som ikke menstruerer. Studien er publisert i Science Advances:
- Unexpected vaginal bleeding and COVID-19 vaccination in non-menstruating women, hentet fra https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adg1391