Økt risiko for dødfødsel etter infeksjon med covid-19
Forskningsfunn
|Publisert
Kvinner som hadde covid-19 infeksjon under svangerskapet, hadde en økt risiko for dødfødsel. Det viser en stor, ny nordisk studie. Risikoen var størst blant de som hadde infeksjonen i perioden da delta-varianten av viruset sirkulerte.
Målet med studien, var å undersøke om risikoen for dødfødsel etter 22 fullgåtte svangerskapsuker var høyere blant kvinner som hadde testet positivt for covid-19 i løpet av svangerskapet. Dødfødsel er svært sjelden, noe som gjør det vanskelig å oppdage en eventuell økt forekomst. Studien kombinerte derfor data fra nasjonale helseregistre i Norge, Sverige og Danmark for å få store nok tall til analysen. Studien inkluderte 389 949 fødsler på tvers av de tre landene, med totalt 1 013 dødfødsler, hvorav 31 blant kvinner som hadde hatt en covid-19-infeksjon. Dette utgjorde 2,4 ganger høyere risiko for dødfødsel blant kvinner som hadde hatt covid-19 under svangerskapet.
Tidligere studier som har forsøkt å se på denne sammenhengen, har hatt svært små tall, og har derfor ikke kunnet komme med robuste konklusjoner, sier Maria C. Magnus, seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse.
– Vi ønsker videre å påpeke at dødfødsel er veldig sjeldent, sier Magnus, og understreker at det også gjelder hos de med koronainfeksjon i svangerskapet.
Den absolutte risikoen for dødfødsel var 2,3 per 100 000 oppfølgingsdager blant gravide som ikke hadde hatt covid-19 i svangerskapet, mens den var 5,8 per 100 000 oppfølgingsdager blant de som hadde testet positivt for covid-19 mens de var gravide. Totalt var det kun 31 dødfødsler blant de med positiv covid-19-test i studieperioden.
Risikoen størst kort tid etter infeksjon
Studien undersøkte risikoen nærmere for dødfødsel i ulike tidsperioder etter infeksjon med covid-19.
– Vi fant at risikoen var høyest de første to ukene etter infeksjon, med en 5,5 ganger høyere risiko de første to ukene, sier Magnus.
Risikoen var mindre, men fortsatt forhøyet, jo lengre det var siden kvinnen hadde infeksjon, med en 4.4 ganger økt risiko i de første fire ukene etter infeksjon, og en 3,7 ganger høyere risiko i de første seks ukene etter infeksjon.
– Det at risikoen var høyest kort tid etter infeksjon, støtter opp under at det kan være en årsakssammenheng, sier Magnus.
– En begrensning ved studien er at vi benyttet datoen for når kvinnen ble registeret med en positiv prøve for covid-19 i nasjonale overvåkingsregistre, for å beregne når hun hadde infeksjonen. Dette gir noe feilklassifisering med tanke på tidsvinduet, ettersom det antakeligvis varierer hvor lenge kvinnene ventet med å ta en prøve når de var syke, legger Magnus til.
Ulike virusvarianter gir ulik risiko
Forskerne fant også at det var forskjeller i risikoen for dødfødsel avhengig av hvilken variant av covid-19-viruset som dominerte i perioden når kvinnen testet positiv. Risikoen var størst blant de som hadde testet positivt i perioden da delta-varianten dominerte. Hos disse var det en 8,2 ganger økt risiko de første fire ukene etter infeksjon. Til sammenligning var risikoen 3.7 ganger høyere blant de som hadde indeks-varianten (den aller første virusvarianten) og 2,7 ganger høyere blant de som hadde alpha-varianten.
– Ettersom anbefalingene om testing for covid-19 ble endret i februar 2022, og vi ikke har oversikt lenger over de som har/har hatt en infeksjon i nyere tid, kan vi ikke si noe om risikoen for dødfødsel blant kvinner som har hatt infeksjon med nyere varianter som sirkulerer nå, sier Magnus. Vi vet derfor ikke om den/de variantene av koronavirus som sirkulerer nå, gir en økt risiko for dødfødsel, sier Magnus.
Funnenes betydning for vaksinasjon
Folkehelseinstituttet anbefaler at alle gravide bør ha en oppfriskningsdose med koronavaksine i 2. eller 3. trimester av svangerskapet. Anbefalingen er basert på en helhetsvurdering fra funn fra ulike studier om at det er vist økt risiko for alvorlig sykdom og svangerskapskomplikasjoner blant gravide som har hatt en infeksjon med covid-19, og at det ikke er forbundet noen risiko for verken mor, barn eller svangerskapsforløpet ved å ta vaksinen.
Finansiering
Studien er støttet av Nordforsk og Norges forskningsråd.