Mindre sprøytebruk, og mer bruk av andre inntaksmåter blant personer med problematisk rusmiddelbruk
Forskningsfunn
|Publisert
Blant personer med problematisk rusmiddelbruk hadde 63 prosent injisert rusmidler med sprøyte siste fire uker. Det viser en spørreundersøkelse fra 2023. Dette var færre sammenlignet med tilsvarende undersøker gjennomført i 2017 og 2013.
Samtidig var det betydelig flere som hadde sniffet eller røyket amfetamin, heroin og kokain sammenlignet med de to foregående datainnsamlingene.
For tredje gang siden 2013 har FHI gjennomført en undersøkelse om rusmiddelbruk blant personer rekruttert fra lavterskeltilbud for personer med problematisk rusmiddelbruk (f. eks. kafeer, botilbud, eller arbeidstiltak). Unntaksvis ble personer også rekruttert på gaten.
Det var mindre sprøytebruk blant de 975 deltakerne rekruttert i september og oktober 2023 enn i de to foregående datainnsamlingene. 63 prosent hadde brukt rusmidler med sprøyte siste fire uker. Dette var færre sammenlignet med deltakerne fra 2017 (72 prosent) og 2013 (80 prosent).
Samtidig var det betydelig flere som hadde sniffet eller røyket amfetamin (42 prosent), heroin (36 prosent) og kokain (28 prosent). I 2013 hadde 23 prosent sniffet eller røyket amfetamin, 19 prosent heroin og 10 prosent kokain.
Siden den første nasjonale overdosestrategien ble lansert i 2014 har det vært stort fokus på alternative inntaksmåter som et overdoseforebyggende tiltak blant de som arbeider med personer under risiko for overdose.
– Det kan være at den høye andelen som rapporterte andre inntaksmåter enn sprøyte i årets undersøkelse kommer som en følge av dette, sier seniorforsker Linn Gjersing ved FHIs avdeling rusmidler og tobakk.
Samtidig understreker hun at hun ikke har data som kan bekrefte denne sammenhengen. Det kan også være ulikheter i hvem som ble rekruttert i de ulike datainnsamlingene som er årsaken til at flere enn tidligere hadde sniffet eller røyket rusmidler.
Flere drakk alkohol
Det var flere enn tidligere som sa de hadde drukket alkohol. 64 prosent av deltakerne hadde drukket alkohol siste fire uker, og 23 prosent av deltakerne hadde drukket daglig eller nesten daglig. I 2013 hadde 57 prosent drukket alkohol og kun 9 prosent oppga daglig eller nesten daglig bruk. I tillegg hadde åtte av ti deltakere brukt beroligende piller (benzodiazepiner). Blant de som brukte sprøyte hadde nesten en fjerdedel injisert opioider samtidig som de inntok disse legemidlene. Det meste av legemiddelbruken var ikke forskrevet av lege.
Bruk av alkohol og beroligende piller kom i tillegg til bruk av opioider og sentralstimulerende midler, og øker derfor risikoen for en overdose. I tillegg satte de aller fleste rusmidler med sprøyte mens de var alene, noe som øker risikoen for overdosedød.
– Samlet sett var det mer heroin- og kokainbruk enn i de foregående datainnsamlingene. Selv om det meste av økningen var en følge av andre inntaksmåter enn sprøyte, er det overdosefare når dette kombineres med bruk av alkohol eller beroligende piller, sier Gjersing.
Forsiktig konklusjon
– En skal alltid være forsiktig med å konkludere med at det har vært en endring basert på tverrsnittstudier slik som disse undersøkelsene, sier Gjersing.
Samtidig er det andre undersøkelser som underbygger at det over tid har vært en endring i rusmiddelbruken blant personer med problematisk rusmiddelbruk, fortsetter hun.
Rekordbeslag av kokain i 2023
Gjersing sier at mer bruk av alkohol samsvarer med obduksjonsstatistikken fra Oslo universitetssykehus. Statistikken viser en økning fra 2013 til 2022 i antall saker med påvist etanol (alkohol). I tillegg har politiet rapportert om færre, men vesentlig større heroinbeslag, og rekordbeslag av kokain i første halvdel av 2023. Sammenlignet med fjoråret rapporterte politiet om 30 prosent flere kokainbeslag første halvår i 2023.
2022 var også et år med rekordhøye andeler positiv kokaintest blant bilførere mistenkt for ruspåvirket kjøring. Andelen der det har vært påvist kokain i blodprøver fra førere mistenkt for ruspåvirket kjøring har ligget på 4 prosent de siste årene, men i 2022 var andelen 8 prosent.