E. coliutbruddet:
Gjennomstek hamburgere og kjøttdeigprodukter – også de fryste!
Nyhet
|Publisert
Det er styrket mistanke til hamburger som årsak til det pågående nasjonale utbruddet av mage-tarm-bakterien EHEC. Frysing tar ikke knekken på E. coli-bakteriene og alle hamburgere og deigprodukter bør gjennomstekes.
Det er så langt påvist smitte hos 17 personer. Utbruddet er pågående, og dette er et av de største utbruddene med EHEC i Norge. Det er derfor viktig at folk følger rådene for god mathygiene.
- Frysing tar ikke knekken på E. coli bakteriene og vi understreker at det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter, uavhengig av om de har vært fryst eller ikke, sier overlege Silje Lavoll ved Folkehelseinstituttet.
- Det er også viktig å passe på god kjøkkenhygiene både når du håndterer ferske og frosne kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering. Dette kan forebygge EHEC-infeksjon og andre bakterier som kan gi sykdom fra mat, legger hun til.
Mistanke til hamburgere er styrket etter nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden. Foreløpig analyser av to pakker av hamburgere fra ulike pasienter har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere.
Utbruddsetterforskningen pågår for fullt og det er tett samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og aktuelle kommuneoverleger.
Kan gi alvorlig sykdom
EHEC-bakterier kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Det kan variere fra ingen symptomer eller ukomplisert diaré til alvorlige tilfeller av blodig diaré. I enkelte tilfeller kan EHEC-infeksjon gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS), som kan føre til akutt nyresvikt. Det er spesielt barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar som er utsatt for å utvikle HUS.
EHEC-bakterier smitter lett mellom mennesker, så god håndhygiene er viktig etter toalettbesøk, samt før matlaging og måltider
E. coli finnes i tarmens normalflora hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige så lenge de oppholder seg i tarmen. Det finnes imidlertid noen grupper av E. coli som kan gi tarminfeksjoner hos mennesker. Den mest alvorlige varianten er EHEC, som er den bakterien vi ser i dette utbruddet.
Råd for å unngå smitte med mage-tarm-infeksjoner (inkludert EHEC)
- Gjennomstek eller gjennomkok all farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker, kjøttdeig og liknende), i tillegg til hele stykker av svin- og fjørfekjøtt
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Ha god kjøkkenhygiene, også ved utegrilling
- Vask brukte kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat
- Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
- Grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann, og ved tvil om drikkevannskvaliteten bør man benytte flaskevann
Se også:
- Syk av maten (matportalen.no)
- Er det risikabelt å spise medium stekte hamburgere? (matportalen.no)
- Om E. coli (inkludert EHEC-infeksjon og HUS) - veileder for helsepersonell
- Hamburger er mistenkt kilde til utbrudd av E. coli (EHEC-infeksjon) (fhi.no)
- Sak fra Mattilsynet 15.9.2023
- Nytt produkt trekkes fra markedet 16.9.2023 (Matportalen)
- Sak fra Veterinærinstituttet