E. coli-utbruddet:
Gjennomstek hamburgere og kjøttdeigprodukter – også de fryste!
Nyhet
|Publisert
Det er styrket mistanke til hamburger som årsak til det pågående nasjonale utbruddet av mage-tarm-bakterien EHEC. Frysing tar ikke knekken på E. coli-bakteriene og alle hamburgere og deigprodukter bør gjennomstekes.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDet er så langt påvist smitte hos 17 personer. Utbruddet er pågående, og dette er et av de største utbruddene med EHEC i Norge. Det er derfor viktig at folk følger rådene for god mathygiene.
- Frysing tar ikke knekken på E. coli-bakteriene og vi understreker at det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter, uavhengig av om de har vært fryst eller ikke, sier overlege Silje Lavoll ved Folkehelseinstituttet.
- Det er også viktig å passe på god kjøkkenhygiene både når du håndterer ferske og frosne kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering. Dette kan forebygge EHEC-infeksjon og andre bakterier som kan gi sykdom fra mat, legger hun til.
Mistanke til hamburgere er styrket etter nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden. Foreløpig analyser av to pakker av hamburgere fra ulike pasienter har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere.
Utbruddsetterforskningen pågår for fullt og det er tett samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og aktuelle kommuneoverleger.
Kan gi alvorlig sykdom
EHEC-bakterier kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Det kan variere fra ingen symptomer eller ukomplisert diaré til alvorlige tilfeller av blodig diaré. I enkelte tilfeller kan EHEC-infeksjon gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS), som kan føre til akutt nyresvikt. Det er spesielt barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar som er utsatt for å utvikle HUS.
EHEC-bakterier smitter lett mellom mennesker, så god håndhygiene er viktig etter toalettbesøk, samt før matlaging og måltider
E. coli finnes i tarmens normalflora hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige så lenge de oppholder seg i tarmen. Det finnes imidlertid noen grupper av E. coli som kan gi tarminfeksjoner hos mennesker. Den mest alvorlige varianten er EHEC, som er den bakterien vi ser i dette utbruddet.
Råd for å unngå smitte med mage-tarm-infeksjoner (inkludert EHEC)
- Gjennomstek eller gjennomkok all farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker, kjøttdeig og liknende), i tillegg til hele stykker av svin- og fjørfekjøtt
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Ha god kjøkkenhygiene, også ved utegrilling
- Vask brukte kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat
- Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
- Grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann, og ved tvil om drikkevannskvaliteten bør man benytte flaskevann