Hamburger er mistenkt kilde til utbrudd av E. coli (EHEC-infeksjon)
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet informerte i august om et nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterien EHEC. Det er nå påvist smitte hos 15 personer. Hamburger er mistenkt smittekilde i det pågående utbruddet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden– Det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter for å forebygge EHEC og andre bakterier som kan gi sykdom fra mat, sier Silje Bruland Lavoll.
– Bakteriene tåler frysing godt, pass på god kjøkkenhygiene både når du håndterer ferske og fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering, legger hun til.
Kan gi alvorlig sykdom
EHEC-bakterier kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Det kan variere fra ingen symptomer eller ukomplisert diaré til alvorlige tilfeller av blodig diaré. I enkelte tilfeller kan EHEC-infeksjon gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS), som kan føre til akutt nyresvikt. Det er spesielt barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar som er utsatt for å utvikle HUS.
Om utbruddet
Det er til nå 15 smittede i utbruddet De ble syke i juli og august 2023 og alle ble smittet i Norge. De er i alderen fra under 5 år til 55 år, og bosatt i Trøndelag (8), Viken (4), Vestfold og Telemark (2) og Nordland (1). Fem av dem har utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS.
Analyser viser at det er bakterien EHEC O26:H11 med lik genotype, som er påvist hos alle de smittede.
Gjennombrudd i etterforskningen
FHI samarbeider med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet i den pågående utbruddsetterforskningen.
Personene har blitt intervjuet om hva de har spist før de ble syke. I tillegg har vi innhentet kjøpsopplysninger og kvitteringer fra deres matinnkjøp. Denne informasjonen er sammenstilt, og på bakgrunn av dette har Mattilsynet sporet aktuelle matvarer. Den pågående utbruddsetterforskningen tyder på at hamburger-produkter kan være smittekilden.
Råd for å unngå smitte med mage-tarm-infeksjoner (inkludert EHEC)
- Gjennomstek eller gjennomkok all farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker, kjøttdeig og liknende), i tillegg til hele stykker av svin- og fjørfekjøtt
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Ha god kjøkkenhygiene, også ved utegrilling
- Vask brukte kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat
- Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
- Grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) og husk kjøleboks når det er sommertemperaturer
- Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann, og ved tvil om drikkevannskvaliteten bør man benytte flaskevann
Se også:
- Om E. coli (inkludert EHEC-infeksjon og HUS) - veileder for helsepersonell
- Hamburgere er mistenkt kilde til utbrudd av E. coli (EHEC)-infeksjon (Mattilsynet)