Risikovurdering fugleinfluensa:
Fortsatt svært lav risiko for smitte fra fugler til mennesker
Nyhet
|Publisert
De siste to årene har fugleinfluensavirus spredd seg blant villfugl over store deler av landet, og ført til flere utbrudd i fjørfehold. I tillegg er det gjort et fåtall påvisninger hos rødrev. Risikoen for smitte fra fugler til mennesker i Norge vurderes likevel fortsatt som svært lav, men det er behov for årvåkenhet, viser en ny risikovurdering fra FHI.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenSiden høsten 2020 har det vært utstrakt spredning av en undergruppe av H5 fugleinfluensavirus hos fugler i Europa og andre deler av verden. Virusene har også ført til sykdom hos ulike rovdyr og sjøpattedyr.
Slike virus ble for første gang påvist i tilfeller hos villfugl i Norge høsten 2020. Siden den gang har de spredd seg hos villfugl over store deler av landet, og ført til utbrudd i flere fjørfehold. Det er hittil ikke påvist smitte med fugleinfluensavirus til mennesker i Norge.
Svært lav risiko for smitte til mennesker i Norge
– FHI vurderer fortsatt risikoen for smitte fra fugler til mennesker i Norge som svært lav, sier seniorforsker Olav Hungnes ved FHI.
Personer som har nær kontakt med smittet fjørfe, eller et stort antall syke og døde villfugl, uten å beskytte seg, har noe økt, men fortsatt lav risiko for smitte. Risikoen kan reduseres til svært lav ved riktig bruk av beskyttelsesutstyr.
Det store genetiske mangfoldet blant influensavirus som sirkulerer hos fugler i Europa, virusenes store evne til å endre seg, og begrenset kunnskap om virusene i Norge, gjør at det er en middels usikkerhet i vurderingene.
Tiltak som forebygger smitte
FHI anbefaler overvåking av fugleinfluensavirusene hos fugler og andre dyr i Norge for å kunne følge med på om det skjer endringer i virusene som kan gi økt smitteevne til mennesker.
Smitte fra fugler til mennesker kan forebygges ved å følge gjeldende smittevernråd.
Personer som gjennom yrke eller hobby må håndtere fugler og andre dyr med mistenkt eller bekreftet smitte, bør bruke personlig beskyttelsesutstyr etter smittevernfaglig risikovurdering.
Helsemyndighetene og helsetjenesten bør være årvåkne for å kunne fange opp og håndtere eventuelle smittetilfeller til mennesker.
Se også:
- Folkehelseinstituttets risikovurdering for smitte til mennesker med fugleinfluensa i Norge, publisert 6. juni 2023
- Råd for å forebygge smitte med fugleinfluensa til mennesker
- FHIs temasider om fugleinfluensa
- Mattilsynets temasider om fugleinfluensa