Fedre blir markant mindre fornøyde med parforholdet når det første barnet kommer
Forskningsfunn
|Publisert
Forskere har sett på hvor tilfredse fedre er med forholdet før og etter fødsel av første og andre barn.
Å gå fra å være et par til å være en familie med barn er en overgang for mange. Både førstegangs og andregangsfedre oppgir å være mindre tilfredse med forholdet i perioden etter fødselen, for mange kan nedgangen vare over flere år.
Førstegangsfedre mer fornøyd i utgangspunktet, men opplever brattere nedgang
Funnene viste at førstegangsfedre var mer fornøyde med forholdet i utgangspunktet, men tilfredsheten gikk bratt ned etter at de ble fedre.
– Funnene viste en sammenheng mellom det å få barn og en nedgang i fedres tilfredshet i forholdet, uavhengig av om det er den første eller andre barnet, sier Susan Garthus-Niegel, forsker ved avdeling for barn og familier ved Folkehelseinstituttet. Men det var en brattere nedgang i førstegangsfedrenes tilfredshet.
Resultatene er publisert i tidsskriftet PLoS ONE
Annengansfedre var mindre fornøyde med forholdet i utgangspunktet, og de opplevde ikke like bratt nedgang i tilfredsheten som førstegangsfedre ved overgangen til å bli tobarnsfedre.
Det tok også lenger tid for førstegangsfedrene før tilfredsheten med forholdet begynte å gå opp igjen.
Åtte uker etter fødselen rapporterte fortsatt førstegangsfedre høyere tilfredshet med forholdet enn andregangsfedre. Men når forskerne målte igjen 14 måneder etter fødsel, fortsatte tilfredsheten å synke for førstegangsfedre, mens andregangsfedre opplevde en økning.
– Da fedrene ble spurt ved 14 måneder og 2 år etter fødselen, oppga andregangsfedre høyere tilfredshet med forholdet enn førstegangsfedre. For annengangsfedre var tilfredsheten tilbake på nivået de var før fødselen. Det tyder på at nedgangen er midlertidig for annengangsfedre, fastslår Garthus-Niegel.
Lengden på forholdet spilte inn
Forskerne kontrollerte også for om andre faktorer som utdanning, inntekt, hvorvidt fedrene var gift eller ikke påvirket svarene på hvor tilfredse de var med forholdet.
– Lengden på forholdet var det eneste vi så hadde en direkte påvirkning. De som hadde vært sammen lenge skåret lavere på tilfredshetskalen før fødselen, enn de som hadde kortere fartstid, påpeker Garthus-Niegel.
Dermed ble heller ikke nedgangen i tilfredsheten like bratt for de som hadde vært sammen lenge før de fikk barn.
Forskerne poengterer at tilfredsheten med forholdet ikke er det eneste som utgjør hvorvidt vi er tilfredse med livet generelt.
– Å få barn kan gjøre at man får mindre tid til forholdet, men det kan øke følelsen av at det er behov for deg, som igjen kan bidra til en lykkefølelse. Men det er viktig å være klar over at mange opplever en nedgang i tilfredsheten i forholdet etter en fødsel, avslutter Garthus-Niegel.
Om studien
Forfatterne analyserte data fra 606 tyske fedre, samlet inn i perioden 2017–2020 som en del av den pågående Dresden-studien om Foreldre, Arbeid og Mental helse («DREAM»). Undersøkelsen spurte om tilfredshet i forholdet to måneder før fødselen av barnet, samt åtte uker etter fødselen, 14 måneder etter fødselen og to år etter fødselen.
Tidligere forskning om å bli familie med barn har først og fremst fokusert på endringer hos mor ved førstefødte. Resultatene fra denne studien bekrefter funn fra tidligere studier som er gjort på familietilfredshet og antall barn, samt liknende studier gjort på kvinner.