Sosiale medier kan være et sted hvor ungdom oppsøker og mottar støtte
Forskningsfunn
|Publisert
De aller fleste ungdommer som har delt noe vanskelig med venner på sosiale medier, opplever støtte i ettertid. Det viser en studie fra Folkehelseinstituttet.
– Funnene viser at sosiale medier, foruten mye av det negative man kanskje hører, også kan være en plattform for å oppsøke og motta støtte, sier førsteforfatter Bjarte Kysnes.
Forskerne fant at ungdommene som delte noe vanskelig med venner, som regel oppga å ha dårligere psykisk helse enn de som ikke hadde delt noe vanskelig. Av de som hadde delt noe vanskelig oppga de fleste ungdommene at de hadde mottatt sosial støtte i etterkant. Videre rapporterte ungdommene som opplevde sosial støtte, at de i etterkant av delingen hadde bedre psykisk helse sammenlignet med de som ikke opplevde sosial støtte.
Kysnes understreker at funnene ikke bør tolkes som et råd til unge om å dele vanskelige ting på sosiale medier. Han påpeker at de fleste som delte noe i denne studien, delte dette med én eller noen få venner gjennom private meldinger på sosiale medier.
Både jenter og gutter opplevde støtte
Jenter delte noe vanskelig mer enn gutter, men det var ikke kjønnsforskjeller i sammenheng med verken opplevd sosial støtte eller nivå av god psykisk helse.
– Funnene tyder på at sosiale medier kan fungere som en sosial arena og et støttende miljø for ungdom, og gi muligheter for å dele vanskelige følelser og hendelser. Og ikke minst at det å motta støtte ved hjelp av sosiale medier kan ha potensielle positive effekter for psykisk helse og velvære, sier Kysnes.
Vet ikke alvorlighetsgraden i det vanskelige
Kysnes understreker at man gjennom studien ikke vet noe om alvorlighetsgraden i det vanskelige som ungdommene delte, og heller ikke hvor ofte eller hyppig de har delt noe.
Noen studier har vist at hyppig deling er forbundet med lavere nivå av god psykisk helse. Å undersøke forskjeller mellom privat deling og offentlig deling (statusoppdatering, innlegg, story etc.) i sammenheng med sosiale støtte og psykisk helse vil være interessant for fremtidig forskning, mener forskeren.
– Om man deler noe på sosiale medier, så kan man i tillegg oppleve støtten utenfor sosiale medier, ansikt-til-ansikt, i etterkant. Det er noe foreldre kan ha i bakhodet når de lurer på hva ungdommene gjør på mobilskjermen, sier Kysnes.
Om studien
I studien undersøkte forskerne ungdommers erfaringer med å dele noe vanskelig på sosiale medier, og hvilken sammenheng dette har med opplevd sosial støtte i etterkant og god psykisk helse.
Studien er basert på første del av spørreskjemaundersøkelsen «Livet på sosiale medier» som FHI, i samarbeid Bergen Kommune og Vestland fylkeskommune, gjennomførte blant 2000 elever på videregående skoler i Bergen i 2020.