Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Økende cannabisbruk blant ungdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Økende cannabisbruk blant ungdom

Forskningsfunn

Økende cannabisbruk blant ungdom

Antallet 10-klassinger som sier de har prøvd cannabis øker. Færre tror det er stor skade forbundet med bruken.

Hasjplante
Foto: Colourbox.com

Antallet 10-klassinger som sier de har prøvd cannabis øker. Færre tror det er stor skade forbundet med bruken.


Etter nesten 10 år med stabil bruk av cannabis blant norske 10-klassinger (15-16 åringer), var det i 2019 en økning i andelen unge som rapporterte slik bruk. Det viser en spørreundersøkelse blant over 4300 norske 10-klassinger. Undersøkelsen er blitt gjennomført hvert fjerde år siden 1995.

– I årene 2007 til 2015 svarte i gjennomsnitt 6,2 prosent av ungdommene at de hadde prøvd cannabis noen gang, mens i 2019 svarte 8,7 prosent det samme, sier Elin Bye, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Færre tror det er skadelig

I perioden 1995-2019 har det vært en betydelig reduksjon i andelen som oppgir at de tror det er stor risiko for skade forbundet med å bruke cannabis. Spesielt har det vært stor reduksjon i vurdering av risiko knyttet til regelmessig bruk; her har andelen falt fra 87 prosent i 1995 til 54 prosent i 2019.

– Det er litt paradoksalt at mens mengden av det rusgivende stoffet i hasj er tredoblet siden 2010 og risikoen ved bruk dermed trolig har økt, ser ungdom nå på hasj som mindre farlig enn tidligere, sier Bye.

Bruker både cannabis og alkohol

Ifølge undersøkelsen er det lite som tyder på at cannabis erstatter alkohol blant 10-klassinger. Tre av fem har brukt cannabis og drukket alkohol samtidig. Og de som rapporterer bruk av cannabis oppgir også at de drikker oftere, og oftere mye på en gang, enn ikke-brukere av cannabis.

Selv om hasj tradisjonelt har vært den mest brukte typen av cannabisprodukter, og 90 prosent av de med cannabiserfaring oppgir dette, har mange brukere også brukt marihuana (45 prosent) og cannabisolje (rundt 20 prosent). Hele 30 prosent av brukerne oppgir å ha brukt spiselige produkter som inneholder det rusgivende virkestoffet i cannabis (THC), og 20 prosent oppgir å ha drukket brus, iste eller lignende som inneholdt THC.

Relativt få 10-klassinger (rundt 3 prosent) oppga å ha brukt andre ulovlige stoffer som ecstasy, kokain eller amfetamin.

Referanser

Bye og Bretteville-Jensen (2020). Bruk av cannabis og andre ulovlige rusmidler blant 15-16 åringer. Resultater fra ESPAD 2019. FHI