Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Gode råd for bekjempelse av skjeggkre»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Gode råd for bekjempelse av skjeggkre

Forskningsfunn

Gode råd for bekjempelse av skjeggkre

Fersk undersøkelse fra avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet viser lovende resultater for hvordan man kan bekjempe skjeggkre.

Skjeggkre
Figur 1. Skjeggkre kan forveksles med vanlig sølvkre, men er større, har lengre haletråder og en mer fremtredende behåring. FHI - Preben Ottesen

Fersk undersøkelse fra avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet viser lovende resultater for hvordan man kan bekjempe skjeggkre.


Skjeggkre er nylig etablert i Norge, og kryper stadig inn i nye bygg og boliger. Hva kan man gjøre for å bekjempe og begrense denne utviklingen? Siden skjeggkre ble oppdaget har dette vært et spørsmål. Etter eksperimentell testing i felt, har våre eksperter nå kommet frem til en oppskrift som virker veldig lovende.

– Bekjemping av skjeggkre bør gjennomføres etter prinsippene for integrert skadedyrkontroll (IPM = Integrated Pest Management) der flere bekjempingsmetoder virker sammen for å løse problemet, sier prosjektleder Anders Aak.

– Etter å ha testet åte, sprøyting og fangst med limfeller, kom vi frem til at forgiftet åte, plassert riktig ga best effekt. Metoden med åte er i grove trekk det samme som man benytter for å bekjempe kakkelakker, men den «taktiske» tilnærmingen er litt annerledes, forteller Anders Aak.

Effekt av åtebehandling mot skjeggkre i boligblokk
Figur 8. Effekten av åtebekjemping (punktbehandling) i en boligblokk. FHI - Anders Aak

Dette insektsmiddelet er nå godkjent av Miljødirektoratet for å brukes mot skjeggkre.

Slik kan du løse skjeggkre-problemet

Forebygge

Skjeggkre finnes ikke i norsk natur, og må derfor transporteres inn i bygninger via gjenstander. Følg med når du tar med nye ting hjem og sjekk om disse ubudne gjestene er med. Sentrale aktører innen varehandel bør vise samfunnsansvar og jevnlig gjennomføre inspeksjoner og eventuelle bekjempinger.

Kartlegge og overvåke

Baderom, kjøkken og vaskerom er populære rom for skjeggkre. De er små og smidige, og kan finne mange gjemmesteder. Det er viktig å sette ut limfeller for å kunne artsbestemme og få oversikt over omfanget. Dersom en bygning består av flere enheter, er det viktig å sette ut limfeller i hele bygget for å få et overblikk over den totale situasjonen.

Begrense bevegelsesfriheten

Dersom skjeggkreene har funnet seg til rette, har de god spredningsevne. Begrens bevegelsesfriheten deres gjennom fuging og tetting av sprekker, rør- og kabelgjennomføringer samt finmasket netting på luftekanaler.

Bekjemping

Flere bekjempingsmetoder virker sammen for å løse problemet. Ved å holde bestanden nede på et lavt antall individer reduseres spredningsfaren til et minimum.

  • Renhold og miljøendringer
  • Riktig bruk av forgiftet åte
  • Sprøytemidler og temperatur benyttes som et supplement dersom man ser det som hensiktsmessig.

Videre undersøkelser

– Vi vil fortsette å teste og eksperimentere med ulike metoder. Vi skal nå undersøke om det å fjerne konkurrerende matkilder gjennom grundig støvsuging, samtidig med åtebehandling, kan resultere i at man helt blir kvitt skjeggkreene i belastede bygninger, avslutter Anders Aak.

Mer om skjeggkre, utseende, livssyklus og adferd finner du i Skadedyrveilederen om Skjeggkre