Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Burulisår»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Burulisår

Burulisår - veileder for helsepersonell

Burulisår er en hudsykdom som forårsakes av en mykobakterie. Sykdommen kan gi betydelige hudlesjoner og vil i ca. 25 % av tilfellene forårsake kontrakturer og funksjonsnedsettelse.

Burulisår er en hudsykdom som forårsakes av en mykobakterie. Sykdommen kan gi betydelige hudlesjoner og vil i ca. 25 % av tilfellene forårsake kontrakturer og funksjonsnedsettelse.


Innhold på denne siden

Om burulisår

Burulisår forårsakes av bakterien Mycobacterium ulcerans. Sykdommen er endemisk i et tredvetalls land i Afrika, vestre Stillehavsområdet (inkludert Australia), Asia og Sør-Amerika. Flest smittede rapporteres fra Benin, Elfenbenskysten, Ghana, Kamerun og Demokratiske republikk Kongo. Siden 1948 er sykdommen også påvist i Australia, særlig i delstaten Victoria.  

Kirurgi og sårstell er viktig for å stoppe utvikling av sykdommen. Flest tilfeller diagnostiseres blant barn og kvinner som bor på landsbygda nær elver og våtmarker. Ca. 70% av tilfellene er hos barn under 15 år. Hivinfeksjon er ikke kjent for å være en risikofaktor for utvikling av sykdommen.

Store sår som sannsynligvis var burulisår ble første gang beskrevet i Uganda i 1897. Bakterien ble isolert i 1948. Verdens helseorganisasjon har siden 1997 iverksatt et omfattende globalt program for å bekjempe sykdommen og dens følgetilstander. På verdensbasis økte tilfeller av burulisår økt siden 1980-tallet, men har siden 2010 vist en synkende forekomst. Burulisår er globalt, etter tuberkulose og lepra, den tredje vanligste forekommende mykobakterieinfeksjon hos immunkompetente.

Smittemåte

Smittemåten er ikke sikkert etablert, men en eller annen form for traume er antagelig nødvendig for at bakterien skal føre til sykdom. Aktiviteter (for eksempel jordbruk) som skjer i nærheten av elver og våtmarker er en risikofaktor for smitte. I Australia er myggstikk og kontakt med avføring fra pungrev ansett som en mulig overføringsmekanisme. Smitte fra person til person er ikke påvist.

Inkubasjonstid

Vanligvis mindre enn 3 måneder, men har vært rapportert til opptil flere år.

Symptomer og forløp

Starter vanligvis som en smertefri hevelse i huden på et ben eller en arm med videre utvikling av alvorlige, deformerende sår. Benvev kan også affiseres å føre til store deformiteter. Tilhelingen skjer sakte og kan medføre kontrakturer rundt ledd med nedsatt bevegelighet i affiserte ekstremiteter. Amputasjon av lemmer kan være nødvendig i behandlingen. Større sår med arrdannelse kan blant annet føre til blindhet. Dødsfall er sjeldent.

Diagnostikk 

Klinisk bilde og påvisning av syrefaste staver i nekrotisk sårbunn. Agenspåvisning ved dyrkning av sårsekret eller hudbiopsi.

Forekomst i Norge

Ingen kjente importerte tilfeller i Norge.

Behandling

Verdens helseorganisasjon anbefaler en kombinasjon av rifamipicin og streptomycin i 8 uker da dette har vist å ha god effekt ved aktiv sykdom. Kirurgi er nødvendig for å fjerne nekrotisk vev, dekke huddefekter og korrigere derformiteter. Residivfrekvensen har vist seg å være lavere etter antibiotikabehandling enn ved kirurgi alene.

Forebyggende tiltak

Ingen forebyggende tiltak har per i dag vist å ha noen effekt, men BCG-vaksine har vist å gi en kortvarig beskyttelse mot sykdommen.

Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd

Ingen spesielle tiltak ved diagnostisert importert tilfelle i Norge.

Meldingsplikt

Ikke meldingspliktig til MSIS.

 

Buruli – område i Uganda