Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Bløt sjanker»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Bløt sjanker

Bløt sjanker - veileder for helsepersonell

Bløt sjanker er en seksuelt overført infeksjon og kalles også ulcus molle eller chancroid. Sykdommen er i dag sjelden i Europa.

Bløt sjanker er en seksuelt overført infeksjon og kalles også ulcus molle eller chancroid. Sykdommen er i dag sjelden i Europa.


Innhold på denne siden

Om bløt sjanker

Bløt sjanker skyldes infeksjon med bakterien Haemophilus ducreyi. Sykdommen er i dag sjelden i Europa, men ikke uvanlig i subtropiske og tropiske land i Afrika, Karibia og Sørøst-Asia. Genitalsår, hvorav bløt sjanker utgjør en hovedårsak, er en av de vanligste forekommende seksuelt overførbare infeksjonene i Afrika. 

Infeksjon gir ikke systemisk sykdom, og sykdommen smitter ikke vertikalt fra mor til barn. Utbrudd er svært sjeldent i høyinntektsland, men kan forekomme spesielt i rusmiljøer. Utbrudd blant men som har sex med menn er aldri rapportert. Sykdommen er i dag svært sjelden og forekommer vanligvis som importsykdom.

Historisk bakgrunn

Bløt sjanker ble identifisert som egen sykdom i 1885, før den tid skilte man ikke mellom bløt og hard (syfilitisk) sjanker. Bakterien ble første gang påvist i 1889. Før antibiotikabehandling ble introdusert, ble bløt sjanker behandlet med syreetsing og pensling med jodoppløsninger. I perioden 1926-50 ble det rapportert 50 -100 tilfeller årlig i Norge. 

Vis alt

Smittemåte  

Direkte kontaktsmitte ved seksuell kontakt.

Inkubasjonstid  

1-14 dager, vanligvis 2-5 dager.

Symptomer og forløp

Ett eller flere smertefulle sår på genitalia eller anus. I ca. halvparten av tilfellene forstørrete lymfeknuter i lysken som kan utvikles til abscess. Hos kvinner vil sårene ofte være skjult i skjeden og være mindre smertefulle.

Diagnostikk

Agenspåvisning med dyrkning fra lesjoner kan utføres etter avtale med laboratoriet eller klinisk stilt diagnose. Bakterien er vanskelig å dyrke og tåler transport dårlig. Den kan i heldige tilfeller påvises ved direkte mikroskopi i avskrap fra såret i gramfarget preparat.

Forekomst i Norge

Bløt sjanker var summarisk meldingspliktig i perioden 1975-1992 og anonymt meldingspliktig i MSIS i perioden 1993-2002. I perioden 1993-2002 ble det totalt meldt 3 tilfeller av bløt sjanker; to av disse var turister smittet i Thailand, det siste tilfellet var hos en innvandrer fra Karibia.

Behandling 

Antibiotikabehandling (ciprofloksacin eller azithromycin).

Forebyggende tiltak

Kondom beskytter. Det finnes ingen vaksine.

Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd   

Behandles som seksuelt overførbar sykdom med ev. smitteoppsporing. 

Meldings- og varslingsplikt

Ikke meldingspliktig til MSIS. Varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser kan være aktuelt ved utbrudd, se Varsling av smittsomme sykdommer .

 

Augusto Ducrey (1860-1940, Italia), fransk: chancre (kreftknute)