Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nasjonale mål for vann og helse»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nasjonale mål for vann og helse

Artikkel

Nasjonale mål for vann og helse

Norge har hatt nasjonale mål for vann og helse siden 2014. De er vedtatt av regjeringen under WHO sin protokoll for vann og helse, som Norge har undertegnet. Målene inneholder også en gjennomføringsplan for sektormyndighetene.

COLOURBOX7797116_710X400.jpg

Norge har hatt nasjonale mål for vann og helse siden 2014. De er vedtatt av regjeringen under WHO sin protokoll for vann og helse, som Norge har undertegnet. Målene inneholder også en gjennomføringsplan for sektormyndighetene.


Protokoll for vann og helse er en internasjonal avtale som skal bidra til å sikre at alle har tilgang til nok og trygt drikkevann og tilfredsstillende sanitærforhold. Alle undertegnende nasjoner er forpliktet til å utarbeide mål innenfor målområdene i protokollens artikkel 6. Målene konsentrerer seg om områder hvor det er rom for og viktig med forbedring eller endring. Gjennomføringsplanen beskriver tiltak for å oppnå målene.

De nasjonale målene skal revideres og fastsettes på nytt i 2023. Det siste halvåret (2022/2023) har FHI, Mattilsynet og Miljødirektoratet jobbet frem forslag til mål og en gjennomføringsplan for statlige myndigheter. Forslaget skal oversendes Helse- og omsorgsdepartementet våren 2023 for videre behandling. 

Det blir også utarbeidet en ny gjennomføringsplan. Helse- og omsorgsdepartementet har nedsatt et interdepartementalt samarbeid, mens Mattilsynet koordinerer et samarbeid mellom Mattilsynet, Miljødirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Mattilsynet har mer informasjon om protokoll for vann og helse og de nasjonale målene på sine nettsider.

Historikk

02.09.2022: Informasjon ble oppdatert

21.03.2023: De nasjonale målene skal revideres og fastsettes på nytt i 2023. Det siste halvåret (2022/2023) har FHI, Mattilsynet og Miljødirektoratet jobbet frem forslag til mål og en gjennomføringsplan for statlige myndigheter. Forslaget skal oversendes Helse- og omsorgsdepartementet våren 2023 for videre behandling.