Ungdom har gått med aktivitetsklokke 24/7 og tatt urinprøver hver dag i en uke
Melding
|Oppdatert
Ungdom har gått med aktivitetsklokke 24/7 og tatt urinprøver hver dag i en uke
Studien ATHLETE Ung og miljø bruker MoBa-data til å finne ut hvordan flere typer miljøfaktorer kan påvirke oss gjennom ungdomsårene.
Hver dag utsettes vi for forurensning gjennom maten vi spiser, lufta vi puster inn eller produkter vi påfører huden. I tillegg kan eksponering for støy og UV-stråling påvirke oss. I barne- og ungdomsårene er vi spesielt sårbare for påvirkningen fra disse miljøfaktorene, som også kan gi livslange konsekvenser for helsen vår.
For å finne mer ut av hvordan ungdommers helse og utvikling påvirkes av alle disse miljøfaktorene gjennomfører vi studien ATHLETE Ung og miljø (som er del av et EU-prosjekt der i underkant av 1000 ungdommer fra 6 land i Europa deltar).
– Studien går i dybden, og de 56 deltagende ungdommene som, gjennom en hel uke, har brukt av sin dyrebare tid for å hjelpe oss fortjener virkelig en STOR takk, understreker Jorunn Evandt, forsker ved Avdeling for luftkvalitet og støy ved FHI.
🔎Ungdommene har blant annet vært gjennom en rekke undersøkelser på forskningsklinikken vår, der vi har målt blodtrykket, høyden, vekten, midjeomkretsen og kroppssammensetningen deres.
🔎 De har gjennomført en såkalt spirometri, som er en undersøkelse der man blåser inn i et spirometri-apparat for å måle lungefunksjon.
🔎 Ungdommenes konsentrasjon og hukommelse har også blitt sjekket gjennom spillbaserte oppgaver på PC.
🔎 For å kunne si noe om hvor mye trafikkstøy og luftforurensing vi utsettes for, har ungdommene også gitt oss detaljopplysninger om hvor de beveger seg i hverdagen sin ved å markere dette på våre digitale kart (ala Google maps).
Men ikke nok med det – når de så har kommet hjem fra forskningsklinikken har de også gjort følgende i en hel uke:
🔎 Båret en smarttelefon med en sporingsapp rundt midjen 24/7 for å gi oss gode data på hva de utsettes for av luftforurensing og støy, og tilgang til naturområder.
🔎 Hatt på seg en aktivitetsklokke 24/7 som måler søvnmønster og aktivitetsnivå.
🔎 Fylt ut en dagbok hver dag om søvn og aktivitet.
🔎 Hatt en nitrogendioksidsamler (NO2-samler) festet på utsiden av ryggsekken sin. NO2-samleren måler hvor mye luftforurensning ungdommene utsettes for der de ferdes.
🔎 Samlet urinprøver morgen og kveld hver dag i 6 dager. Prøvene gjør det mulig for oss å finne ut av hvilke miljøgifter ungdommene får i seg gjennom mat og drikke.
🔎 Tatt en avføringsprøve mot slutten av undersøkelsesuken slik at vi kan undersøke hvilke bakterier de har i tarmen, både gode og dårlige.
🔎 Avgitt blodprøve som gjør at vi kan finne markører i blodet som kan fortelle oss noe om ernæringsstatus, hvilke forurensninger vi utsettes for og hvordan kroppen responderer på det.
I tillegg til alt dette har de også fylt ut tre detaljerte spørreskjemaer om fysisk aktivitet, pubertet, alkohol, røyk, kosthold, fysisk aktivitet og søvn.
– Vi er så takknemlige for all innsatsen ungdommene har lagt ned, sier Kristine Bjerve Gützkow, direktør for Avdeling for luftkvalitet og støy og prosjektleder for datainnsamlingen av den norske delen i ATHLETE. Vi har nylig avsluttet datainnsamlingsperioden, og foran oss venter en tid med analyse og vurdering av data før vi etter hvert kan trekke noen konklusjoner og formidle de ut.
Resultatene fra studien er et viktig utgangspunkt for å kunne si noe om når i et livsløp det kan være best å sette inn tiltak for å minske eksponering for miljøfaktorer på en slik måte at man reduserer faren for utvikling av sykdom.