Ny rapport fra NewTools
Hvordan vurdere matens bærekraft?
Melding
|Publisert
NewTools-prosjektet har som mål å utvikle skåringssystemer for mat. NMBU og NORSUS er ansvarlig for å utvikle rammeverket som handler om miljømessig og sosial bærekraft. De har nå utarbeidet en rapport med forslag til definisjon av rammeverkets systemgrenser og hvilke kategorier og indikatorer som foreslås inkludert for videre testing.
Skåringssystemet har som mål å kunne bidra til et mer bærekraftig matsystem. Det er interessant å utforske om det egner seg til merking av matvarer for å veilede forbrukere. Det kan også brukes på andre måter i verdikjeden, f.eks av offentlige innkjøpere.
Rapporten er basert på en litteraturgjennomgang av matsystemets bidrag til miljømessige og sosiale påvirkninger, resultater fra to spørreundersøkelser om interessentenes perspektiv og workshopdiskusjoner av noen utvalgte kategorier.
– Samhandling er en viktig del av prosjektet og rapporten har derfor også vært igjennom en innspillrunde hvor partnerne i prosjektet har gitt verdifulle faglige innspill. Dette er komplekse problemstillinger, så vi er fornøyde med at vi har partnere som bidrar med kunnskap og innsikt fra sitt ståsted, understreker Hanne Møller, forsker fra NORSUS.
Neste del i prosjektet er å involvere partnere i utviklingen av rangering og vekting av kategorier for miljømessig og sosiale bærekraft. Det skal også gjøres omfattende statistisk testing av indikatorene og hvordan de kan måles og hvor mange av disse som er nødvendige for et pålitelige skåringssystem.
NewTools-prosjektet ledes av Folkehelseinstituttet med støtte fra Norges Forskningsråd og involverer 28 prosjektpartnerne fra ulike deler av matsystemet. I et samarbeidsprosjekt bidrar partnere inn i prosjektet gjennom egenfinansiering fra egen virksomhet.