SmartHelseUng
Artikkel
|Publisert
I dette prosjektet utvikler vi ressurser for kritisk tenkning i møte med helseråd, for og med ungdom.
Kort om prosjektet
- FHI utvikler ressurser som kan lære unge personer å kritisk vurdere helseråd de møter til daglig.
- Ressursen vi utviklet i 2024 ble publisert på ung.no.
- I 2025 jobber vi med en ny ressurs for unge personer mellom 16-20 år.
- Prosjektetene ledes av Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR).
Råd om hva som er bra eller dårlig for helsen vår finnes over alt. Ofte er det ikke lett å avgjøre hvilke råd som er pålitelige og hvilke som ikke er det. I samarbeid med ungdommer, designpartnere og redaksjonen i ung.no, har vi utviklet en nettressurs. Denne kan du finne på ung.no sine hjemmesider. Målet med prosjektet var å hjelpe ungdom fra 13–15 år med å bestemme hva de skal tro på og hva de skal gjøre - ikke bare hvem de skal tro på, i møte med helseråd.
Oppdragsgiver: Digi-Ung.
Samarbeidspartnere: Melkeveien og InfoDesignLab
Prosjektansvarlige: Heather Munthe-Kaas og Christine Holst
FHIs representant i Digi-Ung: Leila Torgersen
Mer om prosjektet
Bakgrunn
Ungdom møter daglig råd om hvordan de kan få bedre helse i ulike arenaer, i hovedsak fra internett og sosiale medier. Det er vanskelig å skille hva som er evidensbasert, fra hva som er spekulasjoner. Det er nedfelt i loven at barn ikke bare skal høres når det gjelder valg av helsehjelp, men at de skal også informeres. Dette krever at de unge selv klarer å vurdere helseinformasjonen de får.
Informed Health Choices(IHC) er et globalt prosjekt ledet av Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR), ved FHI. Gjennom ti år har prosjektgruppen med tilhørende nettverk utviklet læringsressurser for barn og unge, samt foreldre, i flere land. Ressursene er utviklet med mål om å fremme kritisk tenkning og skape evne til å evaluere helsepåstander.
Gjennomføring av 2024-prosjektet
- FHI ønsket å utvikle en nettressurs/e-læringsressurs innenfor ung.no/Digi-Ung økosystemet som kunne lære ungdommer å kritisk vurdere helseråd de møter til daglig. Ressursen skulle kunne brukes på mobil og på andre enheter.
- Vi samarbeidet tett med ung.no-redaksjonen og ungdommer selv for å sikre at vi utviklet en ressurs som falt innenfor ung.no sitt mandat, og som sammenfalt med noe de unge selv føler de har behov for.
- Vi jobbet med eksterne designere, og ung.no sitt designunivers, for å gjøre nettressursen engasjerende og attraktiv for ungdom.
- Prosjektet ble ledet av en arbeidsgruppe med forskere ved FHI fra avdeling for barns helse og utvikling og Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR).