Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Hva er celleforandringer?

Artikkel

|

Sist endret

Rundt 25 000 norske kvinner får hvert år konstatert celleforandringer eller infeksjon med humant papillomavirus (HPV) i livmorhalsen. Disse kvinnene anbefales tettere oppfølging.

I livmorhalsen er det i hovedsak HPV-viruset som fører til celleforandringer. Det er viktig å være klar over at celleforandringer ikke er kreft.  

Hvor mange av 100 kvinner vil ha en vedvarende HPV-infeksjon, sammenliknet med hvor mange som vil ha en HPV-infeksjon som går over i løpet av ½- 1 ½ år.
Hvor mange av 100 kvinner vil ha en vedvarende HPV-infeksjon, sammenliknet med hvor mange som vil ha en HPV-infeksjon som går over i løpet av ½- 1 ½ år. 

Hos over 90% går HPV-infeksjonen over av seg selv innen ½ - 1 ½ år, men hos om lag 10 prosent blir det en vedvarende infeksjon som øker risikoen for kreftutvikling (2). Regelmessige livmorhalsprøver øker sjansen for å avdekke om man har en HPV-infeksjon og celleforandringer som bør følges opp.

Celleforandringer gir stort sett ikke symptomer, men opplever du symptomer som blødninger etter samleie, vedvarende smerter i underlivet, blodig eller illeluktende utflod, smerter i korsryggen eller uregelmessige blødninger, skal du alltid oppsøke lege.

Lette celleforandringer, slik de ser ut i et mikroskop.
Lette celleforandringer, slik de ser ut i et mikroskop.

Hvordan analyseres livmorhalsprøven?

Livmorhalsprøver undersøkes av bioingeniører på sykehuslaboratoriene. Prøven din sjekkes for HPV på et instrument. Viser prøven en HPV-infeksjon, vil man i tillegg bruke den samme livmorhalsprøven til å se på cellene i mikroskop etterpå. Resultatene av prøvene bestemmer hvilken oppfølging du får videre. 

HVe skjer ved HPV-infeksjon, lette eller alvorlige celleforandringer?

Når livmorhalsprøven gir funn, i form av en HPV-infeksjon, vil laboratoriet se på cellene i prøven. 

Har du tatt livmorhalsprøve fordi du har hatt symptomer, skal prøven alltid sjekkes både for celleforandringer og om du har en HPV-infeksjon. Legen skal utarbeide en egen oppfølging basert på din sykdomshistorikk. 

Dersom livmorhalsprøven ble tatt som en del av screeningprogrammet, er oppfølgingen basert på et flytskjema utarbeidet av Livmorhalsprogrammet. Enkelt forklart vil man ved lette celleforandringer anbefales å ta en ny livmorhalsprøve etter ett til to år. 

Ved alvorlige celleforandringer i livmorhalsprøven eller lette celleforandringer og en positiv HPV-test med genotyper av høy risiko (HPV16/18), blir du henvist til gynekolog. For å kunne vurdere celleforandringenes omfang, foretar gynekologen en kolposkopi. Det er en undersøkelse der gynekologen studerer livmorhalsens slimhinne ved hjelp av en spesialkikkert. I forbindelse med denne undersøkelsen tar gynekologen små vevsprøver, også kalt biopsier, som blir undersøkt i mikroskop.

Gynekologen kan også ta en liten utskrapning av celler fra livmorhalsen for å få celler fra et større område til mikroskopisk undersøkelse. 

Etter alle disse undersøkelsene kan man blø litt, så det kan være lurt å benytte bind i tiden etterpå. 

Det finnes ulike grader av celleforandringer

Det finnes flere grader av celleforandringer. Celleforandringene følger en trappemodell der de gradvis går fra lette forandringer til mer alvorlige, der det til sist kan utvikles livmorhalskreft. I de fleste tilfeller går celleforandringene tilbake av seg selv, uten behandling. Kun 1% av lette celleforandringer og 30% av alvorlige celleforandringer utvikler seg til kreft over tid. 

Alvorlige celleforandringer behandles innen rundt tre måneder kirurgisk (konisering) der en liten del av livmorhalsen fjernes. Lette celleforandringer følges opp av lege. 

Bildet viser hvordan normale celler kan utvikle celleforandringer og, i noen tilfeller kreft over tid, etter en HPV-infeksjon.
Etter en HPV-infeksjon kan normale celler over tid utvikle celleforandringer og i noen tilfeller kreft.

Det er viktig å huske på at ingen metode er 100% sikker. Derfor er det viktig å oppsøke lege om man har symptomer.

Publisert |Sist endret
Fant du det du lette etter?