Skåring av ernæringsmessig kvalitet
Artikkel
|Publisert
NewTools har som mål å utvikle et skåringssystem for mat som indikerer matvarenes ernæringsmessige verdi.
Systemer der matvarer rangeres basert på en evaluering av næringsinnhold og ernæringsmessig kvalitet, omtales gjerne som ernæringsprofiler, nutrient profiles på engelsk. I denne delen av NewTools gjennomgås eksisterende vitenskapelig kunnskap på feltet og det gjennomføres tester og analyser for å utforske hvordan et slikt skåringssystem kan se ut sett fra et norsk perspektiv.
NewTools tar utgangspunkt i Nutri-Score algoritmene
En viktig første oppgave var å finne ut hvilken ernæringsprofil som kunne danne basis i NewTools sitt skåringssystem. Etter en gjennomgang av eksisterende ernæringsprofiler i litteraturen, ble algoritmene til merkeordningen Nutri-Score valgt. Dette er en profil som gir en kontinuerlig skår og som går på vers av matvarekategorier. Den har i tillegg spesifikke tilpasninger for ost, rødt kjøtt, drikkevarer og fettrike produkter. I 2022 og 2023 ble det gjort oppdateringer av den europeiske Nutri-Score, og det er den oppdaterte Nutri-Score som benyttes som et utgangspunkt for videre arbeid i NewTools.
Det er viktig for et slikt skåringssystem å samsvare godt med offisielle kostråd og næringsstoffanbefalinger, men det er også andre kriterier som legges til grunn, slik som at den må være evidensbasert og ideelt sett kombinere ulike faktorene til én enkelt oppsummeringsskår.
Hvordan teste algoritmene i en norsk kontekst
Forskerne tar i bruk flere metoder for å teste hvordan skåringssystemet i Nutri-Score slår ut i en norsk setting, og hvordan den eventuelt kan tilpasses for å bedre samsvar med kostrådene.
En metode er å bruke eksisterende databaser med norske mat- og drikkevarer for å teste den og gjøre kvalitative vurderinger av hvordan den samsvarer med norske kostråd og om den differensierer godt på matvarer i ulike kategorier. Resultatene av denne tilnærmingen er publisert i et internasjonalt tidsskrift, og de indikerer at Nutri-Score kan fungere i en norsk kontekst med noen tilpasninger.
Databasene som brukes til å teste ut skåringen er den norske Matvaretabellen, Universitetet i Oslo sitt kostberegningssystem KBS og matbransjens egne databaser over emballerte matvarer Tradesolution og UNIL.
Hva mener aktører i det norske matsystemet om Nutri-Score som skåringssystem
En annen og viktig tilnærming i prosjektet er å få innspill fra aktørene i matsystemet.
Som del av forskningen på ernæringsskår, ble partnere og følgere av prosjektet våren 2023 invitert til å gi innspill på hvordan de oppdaterte Nutri-Score algoritmene slår ut i en norsk kontekst sett opp mot offisielle kostråd og kostholdsutfordringer i befolkningen. Prosjektet mottok skriftlige innspill om styrker og svakheter ved skåren sett fra den enkelte aktørs ståsted. Innspillene vi mottok ble analysert og skrevet sammen til en vitenskapelig artikkel (innsendt).
I det videre arbeidet vil vi bruke utfordringene med Nutri-Score som vi har identifisert til å jobbe videre med skåringssystemet for ernæringsmessig kvalitet i NewTools. Det vil innebære flere konkrete forslag til justeringer av Nutri-Score for å øke samsvar med kostrådene. Forskerne vil i tillegg studere samsvar mellom skåringssystemet og kostholdskvalitet målt i den nasjonale kostholdsundersøkelsen NORKOST, samt se på sammenheng mellom gjennomsnittlig skår i kosthold og helseutfall mange år senere med data fra mødre i Den norske mor, far og barn-studien.
Forskningsaktivitetene og arbeidet ledes av forskere ved Folkehelseinstituttet, med bidrag fra Universitetet i Oslo. Partnerorganisasjonene i prosjektet deltar med innspill fra sitt respektive ståsted.