NewTools årskonferanse 2023
Artikkel
|Publisert
NewTools-prosjektet er nå halvveis i prosjektperioden. På årskonferanse 6. desember 2023 ble resultater og bredden i aktiviteter og forskning fra ulike aktører vist frem.
To skåringssystemer for mat
Forskere i prosjektet fortalte hvor langt de er kommet i arbeidet med å utvikle skåringssystemene; et for ernæring og et for miljømessig og sosial bærekraft.
Utgangspunktet for skårene er forskjellig. En ernæringsskår skal legge til grunn kunnskapen om sammenhengen mellom ernæring og helse, mens den andre skåren har som mål å inkludere faktorer i produksjonen av mat og deres påvirkning på miljøet og sosiale forhold.
I arbeidet med en miljø- og sosial skår er faktorer som klimagassutslipp, forsuring, biologisk mangfold, dyrehelse, barnearbeid og rettferdig konkurranse relevante forhold å se på. Mens i en ernæringsprofil handler det om matens næringsinnhold og sammensetning.
Begge arbeidspakkene som jobber med disse skårene har ved gjennomgang av litteraturen identifisert eksisterende rammeverk som er vurdert som hensiktsmessig å ta utgangspunkt i for å lage det som kan bli NewTools-skårene.
Forskerne som ser på miljø og sosiale forhold har valgt EUs Product Environmental Footprint (PEF) og United Nations Environmental Program (UNEP) Guidelines for Social Life Cycle Assessment (S-LCA) som rammeverk det skal jobbes videre med i en norsk kontekst.
På ernæring er det algoritmene bak Nutri-Score systemet som er valgt som utgangspunkt. Denne algoritmen er allerede testet ut på norske data, og vist seg å kunne fungere i et norsk matvaremarked. Det gjenstår likevel mye vitenskapelig uttesting for å se hvordan algoritmene i Nutri-Score kan justeres for å enda bedre være tilpasset utfordringene i norsk kosthold og målsettingene for kostholdet i tråd med offisielle kostråd.
Felles for dette arbeidet er betydningen av å få tilgang til ekspertisen hos aktørene som er involvert i prosjektet. I 2023 var det invitert til en rekke workshops og innspillsrunder der partnerne kunne bidra og komme med innspill.
Mangfold av aktiviteter for et mer bærekraftig matsystem
Årskonferansen hadde også som mål å være en arena for inspirasjon og ny kunnskap. Tjueen postere fra partnere i NewTools og andre aktører ble utstilt og var gjenstand for besøk og samtaler i pauser tiden satt av til postervandring. Fire ble valgt ut til å fortelle om prosjektet sitt i en kort samtale med konferansier for dagen, Andrew Kroglund.
- Masterstudent Emilie Heide (Universitetet i Oslo) fortalte om samsvar mellom Nutri-Score og retningslinjer for mat og drikkeinnkjøp i videregående skoler fra Helsedirektoratet.
- Ane Guro Danielsen (NORTURA) snakket om utprøving av metanhemmere for redusert metanutslipp i norsk storfeproduksjon.
- Torbjørn Billing i BAMA fortalte om hvordan de jobber med oppfølging av leverandørkjeden basert på risiko for mattrygghet og risiko for sosiale og miljøfaktorer.
- Liv Elin Torheim fra Folkehelseinstituttets presenterte rapport om kommuner og fylkers arbeid med å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold.
|
||
Navn på hovedinnsender |
Organisasjon |
Tittel |
Anlaug Ådland Hansen |
NOFIMA |
Bærekraftig emballasje av kyllingfilet |
Anna Woodhouse |
NORSUS |
How packaging can be including in a sustainability scoring system for food products |
Anne Lene Løvhaug |
OsloMet |
Perspektiver rundt deltakelse i et forskningspartnerskap. En kvalitativ studie med NewTools partnere |
Bente Øvrebø |
FHI |
Hvordan skiller og klassifiserer den oppdaterte Nutri-Score algoritmen matvarer i en norsk sammenheng? |
Cathrine Kolve |
Oslo kommune |
Oslo kommune skal servere sunn, god og bærekraftig mat. Hvordan endre matforbruket i en mer bærekraftig retning? |
Emilie Heide |
UiO |
Samsvar mellom Nutri-Score og retningslinjer for mat- og drikkeinnkjøp i Videregående skole |
Erik Svanes |
NORSUS |
Weighting in LCA – what is it, how is it developed and how will it affect single score results? |
Ane-Guro Danielsen |
NORTURA |
Utprøving av metanhemmer 3-NOP (3-nitrooksypropanol) for redusert metanutslipp i norsk storfeproduksjon |
Helge Øvreness |
NMBU |
Forbrukeres perspektiver på sosial og miljømessig bærekraft i mat |
Lisa B Holm |
UiO |
Ernæringseksperters rangering av matvarer i tråd med de norske kostrådene - et verktøy i evalueringen av ernæringsprofiler |
Torunn Totland |
FHI |
Hvordan arbeider norske kommuner for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold? |
Mari Mohn Paulsen |
FHI |
Norske barn og ungdom har mange miljøgifter i kroppen |