Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «- Imponerende og inspirerende!»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • - Imponerende og inspirerende!

Artikkel

Studiebesøk

- Imponerende og inspirerende!

Den attesten gav Tsjekkia-studenter til smittevernarbeidet i Norge etter et studiebesøk hos FHI 26. november 2021.

Den attesten gav Tsjekkia-studenter til smittevernarbeidet i Norge etter et studiebesøk hos FHI 26. november 2021.


Seks personer rundt en elefantskulptur
Fotostopp på vei fra Lindern til Myren. Fra venstre Stanislav Štrba, Aneta Nyčová, Karolína Hájková, Solfrid Johansen og Steve French. Foran: Tomáš Jelínek. Foto: Folkehelseinstituttet

Dette studiebesøket var mulig å få til fordi FHI er samarbeidspartner med Tsjekkia i folkehelseprogrammet deres, som finansieres via EØS-midlene. Studiebesøket inngår i programmet som skal bidra til å styrke bilaterale relasjoner mellom Tsjekkia og Norge.

De fire studentene fra Charles University i Praha har vunnet en nasjonal pris for informasjonsarbeidet sitt om vaksinering i Tsjekkia gjennom foreningen «Medisinstudenter for vaksinering». Prosjektet startet i det små i 2019, og covid-19 har gjort arbeidet særlig relevant. Nå ønsket de å lære mer om hva som står bak de høye vaksinasjonstallene i Norge.

Studentene fikk en innføring både i FHIs oppbygging og strategi og i bredden av barnevaksinasjonsprogrammet, melding om bivirkninger og Register over bivirkninger etter vaksinasjon meldt av helsepersonell (BIVAK), Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK), kommunikasjon om vaksine i sosiale medier, Beredskapsregisteret for covid-19 (Beredt C19) og kanskje høydepunktet: logistikken rundt vaksineforsyning med omvisning i sentrallageret.

Hva overrasket mest?

Mot slutten av dagen spurte vi hva som hadde overrasket studentene mest ved det norske vaksineopplegget.

– Den systematiske tilnærmingen, graden av digitalisering, samarbeidet mellom institusjoner, beredskapsnivået, måten dere informerer på og at dere oppnår så høy vaksinedekning selv om det er frivillig, det er bare helt utrolig, var det klare svaret fra medisinstudentene.

De mener at Tsjekkia har langt igjen når det gjelder samarbeid mellom institusjoner, og at «register» har en svært dårlig klangbunn i det tsjekkiske folket på grunn av religion og erfaringene med holocaust. Tilliten til myndighetene er også mye svakere blant folk som har sterke minner fra å ha levd i et diktatur. Pandemien har blitt politisk og har ført til polarisering slik vi har sett eksempelvis i USA.

I Norge har vi kunnet dra fordel av tidspresset som covid-19 har gitt på å få til samarbeid om digitalisering og datadeling for å oppnå god sanntidsovervåkning. Tsjekkia derimot har mistet mye tid i sine utviklingsplaner for e-helse på grunn av pandemien.

Vaksinering mot covid-19 går tregere i Tsjekkia

Det gikk svært bra for Tsjekkia i starten av pandemien. Folk fulgte myndighetenes råd om å bruke munnbind og holde avstand. Tiltakene virket; det ble lite smitte og få dødsfall under den første smittebølgen. Dessverre tok mange dette som et tegn på at det hele var en bløff. Det var derfor ikke samme vilje til å følge myndighetenes oppfordringer da neste smittebølge kom, forklarte studentene.

Siden høsten 2020 har Tsjekkia hatt høyt smittetrykk, bortsett fra sommeren 2021. Vaksineringen mot covid-19 går mye tregere enn i Norge. På besøkstidspunktet var det under 60 prosent fullvaksinerte, mot 70 prosent i Norge. Samtidig lå daglige dødstall på rundt ti per million, mot drøyt ett i Norge, jf. tabell under.

Grafiske kurver
Daglig antall bekrefta dødsfall av covid-19 per million innbyggere i Tsjekkia og Norge. Sjudagers gjennomsnitt. Kilde: Our World in Data.

I Tsjekkia er det helsedepartementet som har hovedansvaret for informasjonen utad om koronatiltak. I løpet av pandemien har det så langt vært fire bytter av helsestatsråd. Det har ikke akkurat styrket tilliten til informasjonen fra helsemyndighetene, kommenterte studentene. Kampanjebudskapet har hele tiden vært at vaksinen vil løse alle problemer.

De tsjekkiske studentene vendte hjem med ny inspirasjon og energi til å fortsette arbeidet sitt takket være gode foredrag og diskusjoner. Deres egen rapport med inntrykk fra reisen konkluderer med at hovedforskjellen mellom Tsjekkia og Norge ligger i folks mentalitet:

"Nordmenn har høy grad av tillit til myndighetene og motsier praktisk talt ikke  ledelsen på noen måte, noe som igjen gjenspeiles i den høye effektiviteten ved  statlige tiltak og reguleringer. Dette manifesterte seg nødvendigvis selv under covid-pandemien, og det er klare bevis på mer enn 90 % vaksinasjon mot covid-19 i kategorien 18+ år. Dette resulterer logisk nok i en helt annen epidemiologisk situasjon, som er ledsaget av et minimum av innlagte pasienter, dødsfall og restriktive tiltak, inkludert bruk av masker, som ikke var obligatoriske på tidspunktet for vårt besøk.»

Men smittebildet kan endre seg raskt

Vi norske som deltok, kan takke for at vi gjennom dette studiebesøket fikk ny innsikt i hvorfor det ikke har gått så bra i Tsjekkia med pandemien. Samtidig har det vært en påminning om hvor raskt en ny virusvariant kan endre smittebildet i et land.

Det famøse julebordet på Aker Brygge der minst 105 gjester ble smittet av den nye omikronvarianten av koronaviruset, begynte bare et par timer etter at vi tok farvel med studentene. To uker etter var strenge smitteverntiltak igjen på plass i Norge.