Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Smittevernveilederne for skoler og barnehager i ny versjon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Smittevernveilederne for skoler og barnehager i ny versjon

Nyhet

Smittevernveilederne for skoler og barnehager i ny versjon

FHI, Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet har utarbeidet oppdaterte versjoner av veilederne for å ivareta smittevernet i skoler og barnehager ved varierende smittenivå.

Illustrasjonsfoto: LStockStudio/Shutterstock.com
Illustrasjonsfoto: LStockStudio/Shutterstock.com

FHI, Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet har utarbeidet oppdaterte versjoner av veilederne for å ivareta smittevernet i skoler og barnehager ved varierende smittenivå.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

I prosessen har det kommet mange innspill fra utdanningssektoren som er forsøkt innarbeidet i de nye versjonene.

Det blir enklere å følge reglene

Trafikklysmodellen er fortsatt et godt verktøy for å kunne skape forutsigbarhet i smittevernarbeidet i skoler og barnehager. Den videreføres derfor i de nye versjonene av veilederne.  

– Ut ifra tilbakemeldinger fra utdanningssektoren ser vi at det har vært stor variasjon i hvordan skoler og barnehager tolker og etterlever rådene og tiltakene. For å gjøre det enklere for dem, har vi tydeliggjort intensjonen med gult nivå og strammet inn handlingsrommet på rødt nivå, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI. 

– Det har vært viktig for oss å tydeliggjøre at det er summen av tiltak som til sammen gir effekt. Dette gjelder både for gult og rødt nivå, sier Greve-Isdahl. 

Innstramming av tiltak

Mer smittsomme virusvarianter fører til økt smitte også hos barn og unge. For å begrense smittespredning ytterligere, er flere tiltak innstrammet. 

– Innstrammingene som er gjort på rødt nivå vil bety at det kan bli mindre tilstedeværelse på skolene, særlig for de eldste elevene. Skolene kan gjerne finne egnete lokaler eller utvide skoletiden for å tilby elever mer tilstedeværende undervisning i mindre grupper, sier Greve-Isdahl.  

Nytt i veilederne 

  • På rødt nivå anbefales å halvere antall kontakter sammenlignet med gult nivå. For barnehager og grunnskolen betyr det halvering av kohortstørrelsen fra gult nivå.
  • På gult nivå er formålet med nivået tydeliggjort, slik at den enkelte skole/barnehage skal få til flest mulig tiltak innenfor handlingsrommet. 
  • Veileder for videregående skoler er skilt fra tidligere felles versjon for videregående og ungdomsskoler.
  • Det åpnes for bruk av munnbind for ansatte i kommuner der dette er et generelt råd, og i situasjoner man ikke kan holde minst 1 meters avstand utenfor klasserom. Rådet gjelder også for elever i ungdomsskoler og videregående skoler. Munnbind må være gratis for elever og ansatte. 
  • Nytt kapittel om SFO, elever med særskilte behov / spesialskoler, og voksenopplæring.