Ny rapport: Smittesituasjonen for covid-19 i skoler og barnehager mars 2021
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
De siste ukene har det vært en økning i koronasmitte i samfunnet, også blant barn og unge. Utbruddene som har vært i barnehager og skoler lar seg kontrollere, men krever enda mer innsats fra kommunene.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFolkehelseinstituttet har sett på antall utbrudd i skoler og barnehager og størrelsen på utbruddene per uke fra og med uke 40 i 2020 til og med uke 8 i 2021. Det har vært særlig fokus på Oslo og Viken der nye og mer smittsomme virusvarianter nå dominerer. Hovedfunn er at det i denne perioden er sett en økning av antall personer som blir smittet ved utbrudd i barnehager, men ingen tilsvarende økning i skoler.
– Økningen i barnehager kan ha sammenheng med mer utbredt testing av barnehagebarn som settes i karantene. Tidligere var anbefalingen kun karantene, og testing kunne vurderes, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl på Folkehelseinstituttet.
– Det at det ikke er observert en økning i antall utbrudd i skoler kan forklares av at det også var noen større utbrudd med tidligere virusvarianter, særlig i november 2020.
De nye virusvariantene er mer smittsomme i alle aldersgrupper, også blant barn og unge, men også disse virusvariantene smitter mindre fra barn enn fra voksne. Når andre aldersgrupper har svært strenge begrensninger på sosial kontakt, vil skoler og barnehager representere et av få steder der mennesker møtes. Derfor vil det ses smittetilfeller og enkelte utbrudd selv når smitteverntiltak er godt implementert.
Utbrudd med nye virusvarianter
Utbrudd har imidlertid blitt mer krevende å håndtere med de nye virusvariantene, blant annet fordi mange flere settes i karantene nå enn tidligere. Omfattende smittesporing og karantene gjelder også når det er få smittetilfeller. Dette betyr at tiltakene går ut over mange flere barn, elever og ansatte, og kan påvirke driften av skoler og barnehager.
– Utbrudd skyldes ofte situasjoner utenfor skoler og barnehager. Smittesporing viser at flere av de store utbruddene har startet etter møtevirksomhet blant ansatte eller sosialt samvær på fritiden. Andre kan skyldes husstandssmitte med flere søsken som smitter i sine respektive klasser. Selv når smitte ikke primært har skjedd i skolene, blir de beskrevet som “utbrudd i skoler eller barnehager”, og det vil uansett føre til store implikasjoner for tiltak i skolene, sier Greve-Isdahl.
Det har de siste ukene vært diskusjoner rundt trafikklysmodellen, og behov for endringer. Dette vurderer nå Folkehelseinstituttet sammen med Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet.
– Vi understreker likevel at det røde nivået er et godt og effektivt smitteverntiltak ved økende smitte, og har nå blitt innført i mange av kommunene som har en utfordrende smittesituasjon, sier hun.
Hovedfunn i rapporten
Smittenivået i samfunnet har økt fra og med uke 6 2021, også blant barn og unge. Det har vært størst økning i alderen 16-19 år og 0-6 år.
Når man ser på en lengre tidsperiode er bildet annerledes: Fra uke 40 2020 til uke 8 2021 har det for skoler ikke vært en økning i antall utbrudd per uke, personer smittet i utbrudd (totalt), personer smittet i utbrudd i skoler, eller omfang av utbruddene i observasjonsperioden. Dette gjelder både grunnskole og videregående skoler i Oslo og Viken. Videregående skoler i områder med høy forekomst (Oslo og enkelte kommuner i Viken) har i denne perioden hovedsakelig vært åpne på rødt nivå.
For barnehager er det imidlertid en statistisk signifikant økning av gjennomsnittlig antall personer (barn og ansatte) smittet per uke i utbrudd. Dette gjelder i Oslo, men ikke i Viken.