Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Vurdering av utbruddssituasjonen i skoler og barnehager»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Vurdering av utbruddssituasjonen i skoler og barnehager

Rapport

Vurdering av utbruddssituasjonen i skoler og barnehager

Publisert

Folkehelseinstituttet har sett på antall utbrudd i skoler og barnehager og størrelsen på utbruddene per uke fra og med uke 40 i 2020 til og med uke 8 i 2021. Det har vært særlig fokus på Oslo og Viken der nye og mer smittsomme virusvarianter nå dominerer.

Folkehelseinstituttet har sett på antall utbrudd i skoler og barnehager og størrelsen på utbruddene per uke fra og med uke 40 i 2020 til og med uke 8 i 2021. Det har vært særlig fokus på Oslo og Viken der nye og mer smittsomme virusvarianter nå dominerer.


Kan lastes ned som pdf

Om rapporten

  • Utgitt: 2021
  • Av: Folkehelseinstituttet

Sammendrag

Smitteverntiltak skal være målrettet og forholdsmessige. Det er viktig å ha en god oversikt over smittesituasjonen blant barn og unge for å evaluere om trafikklysmodellen for skoler og barnehager fungerer tilfredsstillende også i en situasjon der nye og mer smittsomme virusvarianter spres. Folkehelseinstituttet (FHI) har derfor undersøkt trender i forekomst av enkelttilfeller og utbrudd i barnehager og skoler i perioden fra uke 40 i 2020 til og med uke 8 i 2021. 

Målsetting med rapporten

  • å analysere smittesituasjonen blant barn og unge over tid, inkludert smitte på skoler og barnehager
  • å vurdere om nye og mer smittsomme virusvarianter påvirker smittesituasjonen
  • å vurdere om tiltakene er tilpasset den nåværende smittesituasjonen

Folkehelseinstituttet har sett på antall utbrudd i skoler og barnehager og størrelsen på utbruddene per uke. Data fra nasjonalt nivå er inkludert i rapporten, men konklusjonene baserer seg hovedsakelig på funn fra Oslo og Viken der utbredelsen av nye, mer smittsomme virusvarianter har vært størst og nå er dominerende.  

Hovedfunn:

  • Smittenivået i samfunnet har økt fra og med uke 6 2021, også blant barn og unge. Det har vært størst økning i alderen 16-19 år og 0-6 år.
  • For skoler har det ikke vært en økning i antall utbrudd per uke, personer smittet i utbrudd (totalt), personer smittet i utbrudd i skoler, eller omfang av utbruddene i observasjonsperioden. Dette gjelder både grunnskole og videregående skoler i Oslo og Viken. Videregående skoler i områder med høy forekomst (Oslo og enkelte kommuner i Viken) har i denne perioden hovedsakelig vært åpne på rødt nivå.
  • For barnehager er det imidlertid en statistisk signifikant økning av gjennomsnittlig antall personer (barn og ansatte) smittet per uke i utbrudd. Dette gjelder i Oslo, men ikke i Viken.