Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Kombinasjon av koronavaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer beskytter like godt mot koronasykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kombinasjon av koronavaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer beskytter like godt mot koronasykdom

Nyhet

Kombinasjon av koronavaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer beskytter like godt mot koronasykdom

De som fikk første dose med vaksine fra AstraZeneca og andre fra BioNTech/Pfizer er like godt beskyttet mot koronaviruset/Covid-19 som de som har fått to doser med mRNA-vaksinen fra BioNTech/Pfizer. Det viser foreløpige resultater fra en studie i Storbritannia (Com-COV-studien).

De som fikk første dose med vaksine fra AstraZeneca og andre fra BioNTech/Pfizer er like godt beskyttet mot koronaviruset/Covid-19 som de som har fått to doser med mRNA-vaksinen fra BioNTech/Pfizer. Det viser foreløpige resultater fra en studie i Storbritannia (Com-COV-studien).


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Det er gledelig å se at undersøkelsene bekrefter det vi tidligere har antatt, at en kombinasjon av de to vaksinene gir like gode nivåer av beskyttende antistoffer og forsvarsceller som to doser av mRNA-vaksinene. Dette tyder på at de som har fått denne kombinasjonen vil ha like god beskyttelse mot covid-19 som de som har fått to doser med mRNA-vaksinene, sier overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Sara Viksmoen Watle.  

Funnene stemmer overens med det som tidligere er rapportert fra liknende studier iblant annet Spania og Tyskland som har undersøkt sikkerhet og effekt ved kombinasjon av koronavaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer. Kombinasjonen av de to vaksinene ga også nesten 10 ganger høyere antistoffnivåer enn etter to doser med AstraZeneca-vaksinen.   

Om studien 

Studien har inkludert 463 personer over 50 år, hvorav 110 personer har fått kombinasjonen med AstraZeneca-vaksinen som første dose og BioNTech/Pfizer-vaksinen som andre dose. Vaksinedosene ble gitt med 4 ukers mellomrom. Det pågår også undersøkelser blant deltagere som har fått kombinasjonen av de to vaksinene med 12 ukers intervall. Resultater forventes høsten 2021.  

De fleste AstraZeneca-vaksinerte er nå fullvaksinerte

I Norge har om lag 135 000 personer fått første dose med AstraZeneca-vaksinen. Mange av de vaksinerte er helsepersonell. Etter at det ble oppdaget alvorlige bivirkninger etter bruk av AstraZeneca-vaksinen, ble det besluttet å ikke videreføre tilbud om denne vaksinen i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge. Av dem som har tatt første dose med AstraZeneca-vaksinen er det nå over 90 prosent som har mottatt andre dose med en av mRNA-vaksinene.  

Referanse

Relaterte artikler